Finnországban a legnagyobb kormánypártra szavaztak a legtöbben

Tisztulni látszik a kép az Európai Parlament várható összetételéről.

2024. 06. 09. 20:02
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finnországi uniós választások előzetes eredményei alapján úgy tűnik, hogy a liberális-konzervatív Nemzeti Koalíció Pártja (Kok) áll az első helyen. Ez Finnország legnagyobb kormánypártja. A becslések szerint a Baloldali Szövetség (GUE-NGL) támogatottsága ugrásszerűen megnőtt, a kisebbik koalíciós tag Finnek Pártja pedig várhatóan gyenge eredményt ér el. Mint ismert, Finnország 15 európai parlamenti képviselőt küld az uniós törvényhozásba.

Az eddigi eredmények szerint a jobbközép Európai Néppárt (EPP) tagjai erős eredményeket értek el Európa-szerte a választásokon – például Ausztriában, Cipruson, Németországban, Görögországban és Hollandiában –, derült ki vasárnap az ezekben az országokban végzett exit poll felmérésekből és előrejelzésekből.

Az EPP az új Európai Parlament 720 mandátumából mintegy 180-at szerezhet. Az új parlament második legerősebb frakciója továbbra is a balközép szociáldemokraták, akik az exit pollok és az előrejelzések szerint 135 mandátum körül végezhetnek. Őket követi a liberális Renew, amely az előrejelzések szerint 81 és 87 mandátum közé csúszik.

A jobboldali Identitás és Demokrácia (ID) az előrejelzések szerint 70 mandátumot szerez, míg Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) csoportja pedig mintegy nyolcvan mandátumot kapna. A zöldpártiak jelentősen veszítenének, és még a hatvan mandátumot sem érnének el. Az Alternatíva Németországért (AfD) a független pártok közé számít, mivel nem sokkal az uniós választások előtt kizárták az ID-csoportból.

Borítókép: Finnországban a kormánypártra szavaztak a legtöbben  (Fotó: AFP/Vesa Moilanen/Lehtikuva)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.