Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Magyarországra látogat a NATO-főtitkár

Az orosz–ukrán háború árnyékában érkezik Budapestre Jens Stoltenberg. A kétoldalú megbeszéléseken valószínűleg a NATO következő főtitkára is szóba kerül. Stoltenberg többször is kijelentette a napokban, hogy Ukrajnának jogában áll katonai célpontokat támadni Oroszországban.

Forrás: Világgazdaság2024. 06. 11. 13:18
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár 2024. június 6-án részt vesz a Finn Atlanti Tanács által a helsinki elnöki palotában rendezett moderált megbeszélésen. Fotó: Vesa Moilanen Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 12-én Magyarországra látogat Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztet. Azt nem közölte az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, hogy pontosan milyen témákban tárgyalnak a felek, de valószínűleg az orosz–ukrán háború lesz a megbeszélések középpontjában és a NATO következő főtitkára is szóba kerülhet, írt erről a Világgazdaság.

Jens Stoltenberg (b) NATO-főtitkár kezet fog Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökével, amikor a 2023. július 11-i vilniusi NATO-csúcsra érkezik. (Fotó: AFP/Odd ANDERSEN)
Jens Stoltenberg (b) NATO-főtitkár kezet fog Orbán Viktor miniszterelnökkel, amikor a 2023. július 11-i vilniusi NATO-csúcsra érkezik (Fotó: AFP/Odd Andersen)

A magyar kormányfő a múlt héten adott interjút a Mandinernek, amiben arról beszélt, hogy a NATO élén nem tudja elfogadni a főtitkári pozícióért kampányoló Mark Ruttét. Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország a NATO-tagsága ellenére sem vesz részt katonai műveletben Ukrajnában és a kormány olyan jogi megoldáson dolgozik, aminek értelmében Magyarországnak nem kell részt vennie a NATO területén kívüli missziókban.

Jens Stoltenberg a minap kinyilvánította, Ukrajnának a nemzetközi jog értelmében jogában áll önvédelmi okokból katonai célpontokat támadni Oroszországban – erről a katonai szövetség új tagállamában, Svédországban tett múlt hét pénteki látogatása során beszélt.

Alexander Stubb (j) finn elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a helsinki elnöki palotában 2024. június 6-án. (Fotó: AFP/Vesa Moilanen)
Alexander Stubb (j) finn elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a helsinki elnöki palotában 2024. június 6-án (Fotó: AFP/Vesa Moilanen)

A NATO főtitkára  a múlt héten Helsinkiben azt mondta, teljesen kizárt, hogy Oroszország a világ legnagyobb katonai szövetsége, a NATO ellen akarna háborút indítani amely évtizedek óta sikeresen előzi meg tagjai megtámadását.

 

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár 2024. június 6-án részt vesz a Finn Atlanti Tanács által a helsinki elnöki palotában rendezett moderált megbeszélésen (Fotó: AFP/Vesa Moilanen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.