Óriási jobboldali győzelem Franciaországban, Macron elnök pártja csúfosan leszerepelt

Története legjobb eredményét érte el a Nemzeti Tömörülés.

2024. 06. 09. 20:33
Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Reneszánsz súlyos vereséget szenvedett a vasárnapi európai parlamenti választásokon, míg a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés egyértelmű győzelmet aratott,

 ami alátámasztja, hogy ő a 2027-es francia elnökválasztás esélyese.

Le Penék a szavazatok mintegy 32 százalékát szerezhették meg az első becslések szerint, ami tíz százalékpontos növekedést jelent a legutóbbi, 2019-es uniós választáshoz képest, és mintegy 17 százalékponttal megelőzte Macron pártját. A szocialisták 14 százalék körül végezhetnek. 

A Nemzeti Tömörülés már ünnepli a győzelmet.

Le Pen és a párt 28 éves vezetője, az egyre népszerűbb Jordan Bardella arra törekedtek, hogy az uniós választást a Macron mandátumáról szóló félidős népszavazásként állítsa be – a bevándorlással, a bűnözéssel és a két éve tartó inflációs válsággal kapcsolatos elégedetlenség közepette.

 

Borítókép: A Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés óriási győzelmet aratott az európai parlamenti választáson (Fotó: AFP/Victoria Valdivia/Hans Lucas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.