Washington döntése nyomán robbanhat ki a világháború?

Engedélyezte Washington, hogy az ukrán erők Oroszországon belül bárhol csapást mérjenek ellenfeleikre. A korábbi engedély csak a harkivi régióra korlátozódott, de az USA szerint erre Kijevnek joga van, ha az orosz erők megpróbálnak további ukrán területek elfoglalni.

Forrás: Politico2024. 06. 21. 9:33
FPV Drone Unit of Ukrainian soldiers in Vovchansk
Egy vovchanszki erdőben az ukrán hadsereg FPV drónegysége 10-30 drónokra erősített robbanóanyag ledobásával segít megállítani a Harkov elleni orosz offenzívát. Fotó: Pablo Miranzo Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok a napokban közölte Ukrajnával, hogy az amerikaiak által szállított fegyverekkel csapást mérhet a határon túlról támadó orosz erőkre, írta a Politico. Az üzenetváltás alig néhány héttel azután történt, hogy az Egyesült Államok csendben zöld jelzést adott Kijevnek, hogy Oroszországon belül is csapást mérjen válaszul a Harkiv elleni támadásokra. Akkor még az amerikai tisztviselők hangsúlyozták, hogy ez a jóváhagyás csupán a harkivi régióra korlátozódik.

Az ukrán erők azóta legalább egyszer amerikai fegyverekkel mértek csapást Oroszországra, belgorodi célpontok ellen, az ukrán és más európai tisztviselők azonban továbbra is sürgették az Egyesült Államokat, hogy lazítson a korlátozásokon, lehetővé téve Ukrajnának, hogy Oroszországon belül bárhol csapást mérhessen.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó kedden a PBS-nek azt mondta, hogy az Ukrajnával kötött megállapodás az amerikai fegyverek Oroszországban történő felhasználásáról kiterjed „minden olyan helyre, ahol az orosz erők átjönnek az ukrán oldalra további ukrán területeket elfoglalni”. Oroszország az elmúlt napokban jelezte, hogy hamarosan támadást indít Szumi városa ellen, amely szintén közel van az orosz határhoz. Ha ez megtörténik, az ismertetett politika ott is érvényesülhet – erősítette meg Sullivan.

Ha Oroszország a saját területéről támad vagy támadásra készül Ukrajna ellen, akkor csak annak van értelme, hogy Ukrajna ily módon is visszavághasson a támadó erőknek

– mondta Sullivan.

Névtelen amerikai tisztviselők szerint azonban az amerikai politika alapjaiban nem változott és továbbra sem engedélyezi a nagy hatótávolságú rakétacsapásokat Oroszországon belül.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok biztonsági tanácsadója részt vesz az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó plenáris ülésén a Luzern melletti bürgenstocki luxusüdülőhelyen 2024. június 16-án. (Fotó: AFP/Alessandro Della Valle)

Az orosz légvédelmi erők az éjszaka folyamán 114 ukrán drónt semmisítettek meg, jelentette az orosz védelmi minisztérium.

„Az elmúlt éjszaka megakadályozták, hogy drónhajókkal és harci drónokkal Ukrajna terrortámadásokat hajtson végre az Oroszországi Föderáció területén lévő célpontok ellen” – közölte a minisztérium információi alapján a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Ezt megelőzően a kubáni operatív törzs arról számolt be, hogy Temrjuk, Szeverszkij és Jejszkij körzetek masszív dróntámadásnak voltak kitéve. Krasznodarban megrongálódtak a Juzsnyij buszpályaudvar épületei és egy kazánház, egy alkalmazott pedig meghalt. Kijev szinte naponta próbál drónokkal támadni célpontokat Oroszország határ menti és középső régióiban .

Borítókép: Egy vovchanszki erdőben az ukrán hadsereg FPV drónegysége 10-30 drónokra erősített robbanóanyag ledobásával segít megállítani a Harkov elleni orosz offenzívát (Fotó: Anadolu/AFP/Pablo Miranzo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.