A háborúpárti Nyugat nem nézi jó szemmel Orbán Viktor békemisszióját

Miközben a Nyugat katonákat, még több fegyvert küldene Ukrajnába, Orbán Viktor a békét sürgeti.

2024. 07. 06. 17:03
ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én. Fotó: Benko Vivien Cher Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem telt sok időbe, hogy a brüsszeli elit is reagáljon Orbán Viktor moszkvai látogatására, ahol Vlagyimir Putyin elnökkel a békéről tárgyalt. A brüsszeli vezetők kifogásolták Magyarország miniszterelnökének a döntését, hogy Oroszországba utazzon, és azt állítják, hogy Orbán Viktor kihasználja az Európai Unió Tanácsának elnöki pozícióját, pedig első útja ebben a minőségében éppen Ukrajnába vezetett, ahol szintén a békéről tárgyalt. 

Charles Michel, akit António Costa vált az Európai Unió Tanácsának vezető pozíciójában, így reagált az X-en: 

A soros EU-elnökségnek nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal. Az Európai Unió Tanácsának álláspontja egyértelmű: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke (bár az EU-parlament jóváhagyása még hátravan) így nyilatkozott: 

A megbékélés nem fogja megállítani Putyint. Csak az egység és az elszántság tudja megjelölni az utat a teljes, igazságos és tartós béke felé Ukrajnában.

– írta az X-en.

Kaja Kallas, akit nemrég az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének választottak meg, szintén a közösségi oldalán reagált a vizitre: 

Moszkvában Orbán Viktor semmilyen módon nem képviselheti az Európai Uniót vagy az Európai Unió álláspontját. Az EU-elnöki pozíciót kihasználva zűrzavart szít. Az Európai Unió álláspontja egységes: egyértelműen Ukrajna mögött állunk és az orosz agresszió ellen vagyunk. 

Josep Borrell, az Európai Unió leköszönő külügyi főképviselője kijelentette, hogy az útja során Orbán Viktor nem képviseli az Európai Uniót:

Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása kizárólag a magyar–orosz kétoldalú kapcsolathoz kötődik. Az Ukrajna elleni orosz háborúval kapcsolatban az Európai Unió Tanácsának álláspontja kizárja az Európai Unió és Putyin elnök közötti hivatalos kapcsolatokat. Orbán Viktor miniszterelnök tehát nem képviseli az Európai Uniót.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.