Fico csodálatát fejezte ki Orbán Viktor békemissziójával kapcsolatban

A szlovák kormányfő elmondta, ha az egészsége engedte volna, nagyon szívesen csatlakozott volna a magyar miniszterelnökhöz. Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke békemissziója részeként a napokban Kijevbe és Moszkvába is ellátogatott. Fico szerint a békekezdeményezésekből sosem lehet elég.

2024. 07. 06. 8:37
Slovakia’s Prime Minister Fico Shot Multiple Times In ‘politically Motivated’ Attack
Robert Fico szlovák miniszterelnök 2024. április 11-én. (Fotó: Sergii Harchenko / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül) Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák miniszterelnök először állt a nyilvánosság elé a májusban ellene elkövetett támadás után. Robert Fico a Cirill és Metód napi állami ünnepségen jelent meg. Beszédében csodálatát fejezte ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök iránt, aki békemissziója részeként Kijevbe és Moszkvába látogatott, hangsúlyozva az ukrajnai konfliktus békés megoldásának fontosságát.

Robert Fico szlovák miniszterelnök 2024. április 18-án az EU brüsszeli központjában. (Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP)
Robert Fico szlovák miniszterelnök 2024. április 18-án az EU brüsszeli központjában. (Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)

Szeretném kifejezni csodálatomat Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek azért, hogy nem habozott elmenni Kijevbe és Moszkvába is. Ha az egészségem engedte volna, nagyon szívesen csatlakoztam volna hozzá a béketárgyalásokon. Ismétlem, békekezdeményezésekből sosem elég

 – jelentette ki a szlovák kormányfő.

Fico szerint megfelelő lépések nélkül irányíthatatlan háború jöhet

Fico beszédében kiemelte: mindannyiunknak el kell gondolkodnia azon, hogy mi történik ma Szlovákiában és Európában. Mint fogalmazott, kritizálják őket azért, mert világos álláspontot képviselnek az ukrajnai háború békés megoldásának szükségességéről.

Mindannyian gondolkodjunk el rajta, hogy mit fogunk tenni? Hogy az Isten szerelmére, ne ismétlődjön meg május 15-e, hogy ne fokozódjon a feszültség az ukrajnai háború miatt

– tette hozzá.

Fico szerint lehet egy módja annak, hogy megtaláljuk a tisztességes politikai versenykörnyezetet a korrekt együttműködéshez, ahol az erők összefogására is szükség van.

A béke, ahogy már sokszor elhangzott, nem minden. De béke nélkül a minden semmit sem ér

– fűzte hozzá a politikus, aki szerint hacsak nem teszünk valamit az előttünk álló napokban és hónapokban az Ukrajnában kialakuló helyzet kicsúszhat a kezünkből, és irányíthatatlan háború lehet belőle.

Robert Fico beszédében elmondta azt is, hogy gátat kell építeni az értelmetlen progresszív és liberális ideológiák ellen, amelyek olyanok, mint a rák.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, májusban egy  háborúpárti nézeteket valló merénylő támadta meg a szlovák kormányfőt. Juraj Cintula állítása szerint nem megölni, kizárólag megsebesíteni szerette volna Ficót. A minap terrortámadásnak minősítették a szlovák miniszterelnök elleni merényletet – közölte az ország főügyésze.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök 2024. április 11-én. (Fotó: Sergii Harchenko / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.