Nógrádi György: Sikeresek a miniszterelnök kezdeményezései

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő arról beszélt az Origónak, hogy az világos, hogy az egyetlen ember, aki az elmúlt időszakban találkozott Zelenszkijjel, Putyinnal és Hszi Csin-pinggel, az Orbán Viktor, és a magyar kormányfő hangsúlyos véleményt fogalmazott meg Washingtonban, a NATO-csúcson is. A szakértő szerint a miniszterelnök kezdeményezései sikeresek, gyakorlatilag ő volt az első, akinek Kijevben nem abból állt a látogatása, hogy Zelenszkij köszönetet mond, és elmondja az újabb követeléseit. Nógrádi György beszélt még a fronthelyzetről és arról is, megválaszthatják-e a következő napokban Ursula von der Leyent bizottsági elnöknek.

Forrás: Origo2024. 07. 15. 15:21
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben 2024. július 2-án
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origo orosz–ukrán háborúval kapcsolatos kérdésére elmondta, hogy Ukrajna egyre nagyobb nyugati támogatásokat kap, és a washingtoni NATO-csúcsértekezleten azt tervezték, hogy kijelölnek egy embert, aki a NATO részéről tartani fogja a kapcsolatot Ukrajnával.

Az elképzelés az, hogy gyakorlatilag Ukrajna a jövőben is korlátlanul kapna pénzt és különböző fegyverrendszereket.

 

Zelenszkij körül egyre fogy a levegő

A szakértő szerint az ukrán belpolitikai helyzet változott, mert Zelenszkij szembekerült a saját miniszterelnökével és a hadsereg új főparancsnokával is. A régi főparancsnok népszerűbb volt, mint Zelenszkij, ezért egy hónapig házi őrizetbe került, majd pedig elküldték Londonba nagykövetnek. Az új vezető nem volt hajlandó Zelenszkij utasítását végrehajtani, miszerint kezdjen a fronton támadást az oroszok ellen, mert azzal érvelt, hogy ehhez az elegendő élőerő, tehát ember, és a megfelelő technika is hiányzik.

A szakértő szerint nagyon érdekes, hogy a svájci békecsúcson, miután néhány ország aláírta a záródokumentumot, visszakozott, most pedig Ukrajna azt mondja, hogy idén meg kell szervezni a következő csúcstalálkozót, ami valószínűleg Szaúd-Arábiában lesz. Zelenszkij megkérte Orbán Viktor miniszterelnököt is, hogy ebben működjön közre.

 

Egyre távolabb kerül a világ a békétől?

Nógrádi György szerint Ukrajnával szemben egyre nagyobb az elutasítottság az európai lakosság részéről. 

A legutóbbi felmérések szerint Lengyelországban 22 százalékkal csökkent a lakosság körében Ukrajna támogatottsága. Eddig 19 országgal írtak alá kétoldalú védelmi szerződést, és Ukrajna a világ jelentős részét bele akarja rángatni az orosz–ukrán háborúba. A szakember szerint a frontokon gyakorlatilag állóháború van; az oroszok mennek előre, de lassan, és mindez azt jelenti Nógrádi György szerint, hogy a világ a békétől egyre csak távolabb kerül, mert az ukrán stratégiai cél valamennyi terület visszaszerzése, ez viszont lehetetlen. Nógrádi szerint

a svájci békecsúcson senki, még Ukrajna legszorosabb szövetségesei sem vették elő a Krím kérdését, mert egyértelmű volt, hogy a Krímről az oroszok, bármi történjék, nem fognak lemondani.

A nagy kérdés Nógrádi György szerint az, hogy mi lesz a novemberi amerikai elnökválasztás eredménye. Ha Trump nyer, akkor új helyzet lesz, és a békére is nagyobb esély lehet.

 

Orbán Viktor, a béketeremtő

Nógrádi György a washingtoni NATO-csúcs kapcsán elmondta, hogy az világos, hogy az egyetlen ember, aki találkozott Zelenszkijjel, Putyinnal és Hszi Csin-pinggel, az Orbán Viktor, és a magyar kormányfő hangsúlyos véleményt fogalmazott meg Washingtonban is.

A NATO-csúcson egy rendkívül komoly oroszellenesség és ukránbarát vélemény formálódott meg, és látszik, hogy Stoltenberg, aki még egy rövid ideig a NATO főtitkára, kőkeményen ragaszkodik ahhoz, hogy a NATO-tagállamok a jövőben is támogassák Ukrajnát. Gyakorlatilag a NATO-csúcs a szervezet létrejöttének 75. évfordulóját ünnepelte most, de ezt is meghatározta az ukrán helyzet.

Nógrádi György beszélt arról is, hogy rengeteg egyéb más téma is szóba került, ilyen a gázai helyzet, a tajvani kérdés és sok más egyéb. 

 

Nagy jövő előtt a Patrióták Európáért

A biztonságpolitikai szakértő azt is elmondta, hogy Orbán Viktor teljesen váratlanul hozta létre egy cseh és egy osztrák párttal azt a formációt, amely jelenleg a harmadik legerősebb erőt képezi az Európai Parlamentben. Hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra, de napokon belül ismert lesz, hogy ez az új frakció rengeteg helyet fog kapni a különböző bizottságokban, lesznek elnöki posztok is.

Minden kétséget kizáróan ezt Orbán Viktor kiválóan csinálta, óriási sikert könyvelhet el.

A következő napokban nagy kérdés lesz, hogy megválasztják-e Ursula von der Leyent bizottsági elnöknek, ez még nem lefutott dolog − világított rá a szakértő. Az Európai Bizottság elnökéről csütörtökön szavaz az Európai Parlament.

Orbán kezdeményezései sikeresek, gyakorlatilag ő volt az első, aki elment Kijevbe, és a tárgyalás nem abból állt, mint mindenki mással: hogy Zelenszkij köszönetet mond, és elmondja az újabb követeléseit − mondta el Nógrádi György.

Sikeres volt a tárgyalása Putyinnal is, rendkívül jól értékelte mindkét fél, és sikeres volt a kínai elnökkel is, aki nemrégiben járt Budapesten, mégis újra találkozott Orbán Viktorral − mutat rá az Origo cikke.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.