Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Orbán Viktor tűzszüneti javaslatáról ír a világsajtó

Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

2024. 07. 02. 17:41
Volodimir Zelenszkij (R) ukrán elnök kezet fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, miután 2024. július 2-án sajtótájékoztatót tartott Kijevben. Fotó: Genya SAVILOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnöknek a meghívást.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2024. július 2-án sürgette Kijevet, hogy törekedjen egy gyors tűzszünetre Ukrajnában, amely megnyithatja az utat az Oroszországgal folytatott tárgyalások előtt a több mint két éve tartó háború befejezéséről. (Fotó: AFP/ Genya Savilov)

A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl

– fogalmazott Kijevben Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatáról írt az RBC-Ukraine is Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij kijevi sajtótájékoztatójára hivatkozva. Orbán Viktor szerint a tűzszünet felgyorsíthatja a tárgyalások ütemét, fogalmaz az ukrán lap.

„Magyarország nagyra értékeli Zelenszkij elnök békekezdeményezéseit, ezért arra kértük, hogy fontolja meg a tűzszünet lehetőségét, mielőtt tárgyalásokat kezdene Moszkvával ”– számolt be a Reuters.

A Lenta.ru szerint a magyar kormányfő kinyilvánította, hogy Budapest számos kérdésben érdekelt abban, hogy kétoldalú megállapodást írjon alá Kijevvel.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy a Kremlnek nincsenek elvárásai Orbán Viktor ukrajnai útjával szemben. Hozzátette, hogy Magyarországnak teljesítenie kell a feladatait, miután az EU Tanácsának elnöke lett.

A Fox News szerint Orbán Viktor látogatása ritka gesztus volt egy olyan kapcsolatban, amelyet régóta feszültségek jellemeznek.

Az NBC News arról írt, hogy Zelenszkij biztonsági szolgálata hétfőn meghiúsított egy puccsot, amely „Oroszország kezére játszott volna”. Orbán Viktor látogatására egy nappal azután került sor, hogy Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét, amely pozíció felhasználható a 27 tagországból álló blokk napirendjének alaphangjának meghatározására, tette hozzá az NBC.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, miután 2024. július 2-án sajtótájékoztatót tartott Kijevben. (Fotó: AFP/Genya Savilov) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.