Vucsics: A békéről csak a magyarok mernek beszélni

A szerb elnök Orbán Viktor bátorságáról szólt a magyar soros elnökség kapcsán tartott fogadáson Belgrádban. Alekszandar Vucsics szerint a békére van jelenleg a legnagyobb szükség.

2024. 07. 06. 7:48
Viktor Orban - Aleksandar Vucic meeting in Serbia
Orbán Viktor miniszterelnök 2021. július 8-án Belgrádban találkozott Alekszandar Vucsics szerb elnökkel. (Fotó: Filip Stevanovic / ANADOLU AGENCY / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vucsics a béke fontosságáról beszélt azon a rendezvényen, amelyet Belgrádban a magyar soros elnökség kapcsán tartottak. A szerb elnök felszólalásában gratulált a magyaroknak, hogy nem félnek használni azt a szót, amit ma sokan elkerülnek. Ez pedig nem más, mint a béke. Külön hangsúlyozta a magyar miniszterelnök békemisszióját.

Alekszandar Vucsics szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart Belgrádban, 2023. szeptember 29-én. (Fotó: Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu az AFP-n keresztül)
Alekszandar Vucsics szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart Belgrádban, 2023. szeptember 29-én. (Fotó: Milos Miskov/Anadolu Agency/Anadolu az AFP-n keresztül)

Gratulálok Orbán Viktornak a bátorságához, gratulálok az ön kormányának is. Sokszor próbáltam beszélni róla, de rájöttem, hogy ha az ördög ügyvédjét játszom, akkor én leszek az ördög. Szerintem a békére van a legnagyobb szükség. A mostani módon sehogy sem jutunk el a békéhez, s nem látom, hogy ez kinek az érdeke

 – fogalmazott a szerb köztársasági elnök.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke békemissziója részeként a napokban Kijevbe és Moszkvába is ellátogatott.

Vucsics: Sorsdöntő lesz a következő hat hónap

Alekszandar Vucsics Szerbia európai integrációjáról is beszélt. Elmondta, a balkáni ország tudja, mik a feladatai és kötelezettségeik. Kiemelte: az ország Európa része, és nincs is hova máshova mennie. 

Csak arra kérek mindenkit, aki nem mindig elégedett Szerbia hozzáállásával, értse meg, hogy szuverén és független ország vagyunk, és megvan a saját véleményünk. Szeretném megköszönni magyar barátaimnak a sok támogatást, őszinte barátként tekinthetnek Szerbiára! Lehet, hogy Szerbia nem nagy és fontos ország az EU számára, de mindig jó, ha van egy barát, még ha nem is nagy és fontos

 – mondta. Hozzátette: Szerbia visszaadhatja majd ugyanezt a tiszteletet Európának és a tagországoknak. A soros elnökség kapcsán pedig gratulált Magyarországnak Vucsics. Rámutatott, hogy a következő hat hónap szinte sorsdöntő Belgrád számára.

Félek, hogy most Önöknek nehezebb lesz, mint amire számítottak, de remélem, hogy nekünk és másoknak is sokkal könnyebb lesz. Éljen Szerbia és Magyarország barátsága, éljen a partnerség európai barátainkkal

– zárta szavait az elnök.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök 2021. július 8-án Belgrádban találkozott Alekszandar Vucsics szerb elnökkel. (Fotó: Filip Stevanovic/Anadolu Agency/Anadolu az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.