Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Zelenszkij nem tudott válaszolni Orbán Viktor kérdésére – kínos helyzet a tárgyaláson

Noha a háborúpárti nyugati politikusok rendszeresen megjelentek Kijevben, mióta kitört 2022 februárjában az orosz–ukrán háború, Ferenc pápán kívül Orbán Viktor miniszterelnök volt az első olyan vezető, aki a béke és a tűzszünet üzenetével érkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz. A kormányfő konkrét javaslatot is tett, mely még Zelenszkijt is meglepte.

Forrás: Rzeczpospolita2024. 07. 03. 20:42
ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben 2024. július 2-án. Fotó: Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyra értékeljük Zelenszkij elnöknek a béke elérésére irányuló valamennyi kezdeményezését. Mondtam az elnöknek, hogy sok időre van szükségük, mert a nemzetközi diplomácia szabályai meglehetősen bonyolultak. Arra kértem az ukrán elnököt, hogy gondolja át, lehet-e egy kicsit más utat járni, abbahagyni a harcokat, majd folytatni a tárgyalásokat – idézte Orbán Viktor miniszterelnököt a lengyel Rzeczpospolita napilap. A cikk szerint azonban

Zelenszkij kitért a kormányfő kérdése elől, nem adott rá választ, inkább a 2017 óta zsákutcában lévő kétoldalú ukrán–magyar kapcsolatokra terelte a beszélgetést.

A lap azonban azt is megemlítette, az ukrán elnök nem is adott nemleges választ Orbán Viktor javaslatára. „Főleg azért, mert Magyarország július elseje óta elnököl az Európai Unióban és ez az egész EU álláspontjának tekinthető” – hívta fel a figyelmet a szerző. A tudósítás továbbá kiemelte, Zelenszkij nem zárta ki, hogy tárgyalásokat folytasson Oroszországgal.

Lehetséges, hogy Orbán jókor érkezett Kijevbe

– fogalmazott a Rzeczpospolita.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.