Marad a nyári emelt tarifa az autópályákon Horvátországban

Ez tízszázalékos árnövekedést jelent október 1-jétől is, a korábbi évekhez képest.

2024. 10. 01. 15:44
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 1-jétől is marad a nyári tarifa a horvát autópályákon – tájékoztatott a horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC).

Az autópályakezelő cég azzal indokolta a döntését, hogy 2012 óta nem emelt árakat. Ez idő alatt a karbantartási és építési költségek azonban jelentős mértékben megnőttek, ezért a vállalatnak korrigálnia kellett az útdíjakat a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében – közölte a HAC.

A szezonális autópályadíjakat – amelyek tízszázalékos árnövekedést jelentenek a nyári hónapokban – először 2017-ben vezették be Horvátországban, de a megelőző négy évben a koronavírus-járvány, majd a gazdasági válság miatt nem alkalmazták. A vállalat most azonban úgy döntött: az idén július 1-je és szeptember 30-a között megszabott nyári tarifa október 1-jétől is érvényben marad.

Ugyanakkor továbbra is kedvezőbb díjat vehetnek igénybe azok az autósok, akik rendelkeznek elektronikus ENC-készülékkel, amelynek használata legfeljebb 33 százalékos engedményre jogosít fel. A drágulás most sem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra – írja a Híradó.

Kiemelt kép: illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.