Így emelték meg a Kőröshegyi völgyhidat + videó

Sarucserét hajtanak végre a szakemberek az M7-es autópálya viaduktján.

Forrás: SONLINE2024. 09. 04. 20:41
KŐRÖSHEGYI VÖLGYHÍD (FORRÁS: SONLINE)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kőröshegyi völgyhíd sarucseréje során hihetetlen technikai precizitással dolgoztak a szakemberek. Az elképesztő erőket felemésztő munkára már hónapokon át készültek.

A sarucsere miatt teljesen lezárták az M7-es autópálya érintett szakaszát.

Az M7-es autópálya Kőröshegyi völgyhídja hazánk egyik legfontosabb közlekedési csomópontja. Tavasszal kétszer is lezárták a forgalmat, hogy próbaemeléseket végezzenek az őszre ütemezett karbantartási munkálatokhoz. Az előkészületek után szeptember másodikán kezdődhettek el a munkálatok.

Kőröshegyi völgyhíd sarucsere folyamat közben, szakemberek munka közben
Szakemberek dolgoznak a Kőröshegyi völgyhíd sarucseréjén, miközben a híd szerkezetét emelik. Fotó: Németh Levente

 

A Kőröshegyi völgyhíd sarucseréjének technológiai háttere

A Kőröshegyi völgyhíd sarucseréje során 18 hidraulikus emelő dolgozik egyszerre, több mint 10 ezer tonnás kapacitással – tudtuk meg a részleteket az MKIF szakembereitől. Ezek a precíziós gépek milliméterről milliméterre emelik meg a híd szerkezetét a pillérekről. A hídon összesen 38 saru található, ezek közül három elhasználódott az elmúlt 17 év alatt. Az elhasználódott saruk egyenként 4500 tonnát tartanak, így az új szerkezetek illesztése fokozott odafigyelést igényel.

 A saruk mérete darabonként 2×2×0,35 méter, súlyuk majdnem 10 tonna. Ezt kell 70-80 méter magasra emelni, és ott a helyére illeszteni. Ez a nagy precizitást igénylő munka csak forgalomtól elzárt hídon történhet meg és csak úgy, ha a híd szerkezetét elemelik a pillérektől.

A sarucsere lépései pontos tervek alapján zajlanak: először a híd szerkezetét emelik meg, majd eltávolítják a régi sarukat. A felületek tisztítása után következik az új saruszerkezetek beillesztése. A szakértők számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy minden lépésnél a precizitás a legfontosabb – már néhány milliméter eltérés is problémát okozhatna.

 Kőröshegyi völgyhíd hidraulikus emelők sarucsere közben
Hidraulikus emelők a Kőröshegyi völgyhíd sarucseréje során, amelyek milliméter-pontossággal emelik meg a szerkezetet. Fotó: Németh Levente

A SONLINE fotóriportere a helyszínen készített felvételeket a munkálatok közben. A hidraulikus emelők szinkronizált mozgása lebilincselő látványt nyújtott, amint a hatalmas hídszerkezet néhány centiméterre megemelkedett.

Miután megemelik a híd szerkezetét, a saruk helyére újakat illesztenek. A csere folyamata során figyelni kell arra, hogy a híd szerkezete tökéletesen illeszkedjen az új sarukhoz. Az új saruk ugyanakkora méretűek és teherbírásúak, mint az eredetiek, biztosítva a szerkezet stabilitását és hosszú élettartamát.

De a munka nem „csak” ennyi. Sorrendben a következőkből áll a saruk cseréje (egyenként):

  1. A hídszerkezet megemelése
  2. Régi saru kiszerelése
  3. Felületek tisztítása, ellenőrzése
  4. Új saruszerkezet beemelése, bemozgatása
  5. Pozicionálás, sarubeállítás és a pillér-saru kapcsolat létrehozása
  6. Sarura terhelés
  7. Emelőszerkezetek kipakolása
  8. Hegesztési munkák, amennyiben szükséges

Az egész munkafolyamat több napig tart, hiszen a sarucsere nemcsak fizikailag, de technológiailag is rendkívül bonyolult építéstechnikai művelet. Az emelési technológia garantálja, hogy a híd szerkezete és az alátámasztás közötti kapcsolat tökéletesen stabil maradjon a csere során.

Kőröshegyi völgyhíd sarucsere folyamat közben, szakemberek munka közben
A tíztonnás elemek mozgatása a Kőröshegyi völgyhíd alatt
Fotó: Németh Levente

 

A sarucsere jelentősége és jövőbeni tervek

A Kőröshegyi völgyhíd sarucseréje nemcsak a híd állapotának javítását szolgálja, hanem biztosítja annak hosszú távú stabilitását is. A híd folyamatosan ki van téve a hatalmas terhelésnek, így az ilyen karbantartási munkálatok elengedhetetlenek. Az új saruk évtizedekre biztosítják a híd biztonságos működését. A szakértők elmondták, hogy a munkálatok ütemterv szerint haladnak, és eddig nem történt váratlan esemény. A völgyhíd sarucseréje ezzel a munkafázissal befejeződik, és ezután a híd továbbra is zavartalanul szolgálja majd az M7-es autópálya forgalmát – számoltak be róla a Somogy vármegyei hírportál, a SONLINE cikkében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.