Teljes lezárás jöhet jövő héttől Nagy-Britanniában

Az Egyesült Királyságban a legnagyobb a járvány halálozási aránya Európában, ismét lakat kerül a kocsmákra és a pubokra.

Magyar Nemzet
2020. 10. 31. 19:39
null
Stockholm, 2020. március 23. A stockholmi Half Way In sörözõ vendégei 2020. március 23-án. Svédországban a koronavírus-járvány ellenére nem zártak be az éttermek és a sörözõk. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Ali Lorestani Fotó: Ali Lorestani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány rendkívül gyorsan terjed Nagy-Britanniában, a halálesetek 47 ezerhez közelítő száma pedig a legmagasabb halálozást jelenti Európában. Az adatokat tekintve tehát nem meglepő, hogy minden valószínűséggel szombat este Boris Johnson kormányfő sajtóinformációk szerint újabb, az egész országra kiterjedő teljes lezárást jelent be. Hivatalosan helyi idő szerint 17 órakor tartott volna bejelentést Boris Johnson a londoni rezidenciája előtt, a sajtótájékoztató azonban – eddig tisztázatlan okokból – egyelőre elmaradt.

A kiszivárgott részletek szerint azonban biztosra vehető, hogy

a kocsmák, pubok és a nem alapvető szükségleteket kielégítő kiskereskedelmi üzletek bezárásra kényszerülnek a következő egy hónapban. A valószínűleg november 2-án életbe lépő és minimum december 2-ig tartó teljes lezárás újfent megköveteli az állampolgároktól az otthon maradást; kizárólag az egy háztartásban élők tartózkodhatnak egy légtérben.

Úgy tűnik, a korlátozások nem érintik az iskolákat, az egyetemeket és a bíróságok munkáját, továbbra a már megkezdett építkezések is folytatódhatnak. Valószínűleg a nemzetközi utazásokat is korlátozzák majd, a szabadidős tevékenység, kutyasétáltatás azonban, a tavaszihoz hasonlóan, most is engedélyezett lesz.

A friss bejelentés előreláthatóan nem érinti majd Észak-Írországot, ahol jóval lassabb a járvány terjedése.

A The Guardian szerint a sajtóhírekre reagálva Adam Marshall, a Brit Kereskedelmi Kamara főigazgatója az üzleti ágazatokat érő pusztító csapásként jellemezte az új korlátozásokat. Érvelése szerint sok cég sokkal gyengébb helyzetben van most, mint a világjárvány kezdetén, ami sokkal nagyobb kihívást jelent a kiterjesztett bezárások vagy a kereskedelmi korlátozások tekintetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.