A baloldali Milanović nyerte a horvát elnökválasztást

Magyar Nemzet
2020. 01. 06. 8:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zoran Milanović volt kormányfő, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt jelöltje nyerte meg az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját Horvátországban a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés szerint – jelentette az MTI. Az exit poll felmérés szerint Milanović a leadott voksok 53,25 százalékát, Kolinda Grabar-Kitarović leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség jelöltje pedig a szavazatok 46,75 százalékát szerezte meg. Milanović már az elnökválasztás első fordulójában is győzni tudott: akkor a voksok 29,55 százalékát gyűjtötte be, míg Grabar-Kitarović 26,65 százalékkal került a második helyre.

Az elmúlt egy hétben négy vitát is tartottak a horvát televíziókban. A sokszor személyeskedésbe torkolló vitákban szakértők szerint Milanović túl agresszívan, sokszor fenyegetően viselkedett, míg Grabar-Kitarović kissé bizonytalan és monoton volt. A vitákat követő felmérések szerint a horvát nézők összességében Milanovićot tartották meggyőzőbbnek. Horvátországban a kormány és a parlament a fő végrehajtó, illetve döntéshozó szerv, de az elnök beleszólhat a külpolitikai irányvonal alakításába. Az államfő mandátuma öt évre szól, és jórészt protokolláris feladatok ellátására korlátozódik.

Zoran Milanović miniszterelnöksége (2011–2016) idején nem volt felhőtlen Horvátország és Magyarország viszonya. Ekkoriban sújtotta országain­kat leginkább a migrációs válság, s Milanović 2015-ben azt mondta: nem normális dolog és a XXI. század legnagyobb gyalázata és szégyene a szerb határra felépített magyar kerítés.

Miniszterelnökként bírálta hazánkat a politikus
Fotó: Reuters

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.