A bejrútihoz hasonló katasztrófával riogatnak Líbiában

Katasztrófával fenyegetnek a líbiai olajterminálokban a csordultig teli olajtárolók.

Forrás: MTI2020. 08. 09. 9:40
Libya's eastern-based commander Khalifa Haftar attends General Security conference, in Benghazi
LIBYA-SECURITY/ Fotó: Esam Al-Fetori Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katasztrófával fenyeget a hónapok óta blokád alatt álló líbiai olajterminálokban a csordultig teli olajtárolók és az egyre növekvő katonai jelenlét – figyelmeztetett szombaton Musztafa Szanalla, a líbiai állami olajtársaság vezérigazgatója.

– Az olajkikötők le vannak zárva, az export leállt. Hatalmas katasztrófához vezetne, ha ezeket a túltöltött tartályokat támadás érné, vagy tűznek, illetve magas hőmérsékletnek lennének kitéve

– hangsúlyozta Szanalla az olajtársaság honlapján közzétett videóüzenetében. Szanalla a katasztrófa lehetőségét a Bejrút nagy részét romba döntő keddi robbanáshoz hasonlította.

A tripoli egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar hadúr erői továbbra is uralják az ország keleti és déli felét a főbb olajlelőhelyekkel, és hónapok óta gátolják a kitermelést az ellenőrzésük alatt álló létesítményekben, ami a tárolók feltöltéséhez vezetett. Haftar így akar nyomást gyakorolni a rivális, a nemzetközi elismeréssel rendelkező, Tripoli székhelyű nemzeti egységkormányra. A nemzetközi megállapodások értelmében ugyanis az ugyancsak tripoli székhelyű állami olajtársaság és a líbiai központi bank rendelkezik kizárólagos jogosultsággal a líbiai olaj eladására, amely az észak-afrikai ország fő bevételét képezi.

A harcokban a nemzeti egységkormánynak Törökország nyújt katonai segítséget a Haftar vezette hadsereggel szemben, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.