A berlini rendőrökön csattan a politikai korrektség ostora

A német főváros balliberális vezetése szerint ezek nem elegendőek a német diszkriminációellenes törvények.

Magyar Nemzet
2020. 06. 06. 16:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrök nem merik majd igazoltatni, a menekültügyi hatóságok pedig kiutasítani a bevándorlókat, de a tanárok is szembesülhetnek annak jogi következményeivel, ha rossz jegyet adnak migrációs hátterű diákjaiknak – ezt az általános félelmet az a törvény táplálja, amelyet Berlin tartományi parlamentje fogadott el. A szociáldemokraták, a Zöldek és a radikális baloldali Die Linke uralta törvényhozásban meghozott új jogszabály szerint a 3,8 milliós német főváros ezentúl minden állami hatóság – így a rendőrség vagy az állami fenntartású iskolák – számára tiltja az etnikai, a nemi és a vallási megkülönböztetést. Nem diszkriminálható senki a kora, a szexuális identitása, a világnézete, a bőrszíne, a testi adottságai, fogyatékosságai, a német nyelvtudása, jövedelme, iskolai végzettsége vagy foglalkozása miatt sem.

A szövetségi szintű német törvények erőteljesen fellépnek a diszkrimináció ellen. De Berlin balliberális vezetése szerint ezek nem elegendők, mert leginkább a munkaerőpiacon történő megkülönböztetésre és az egyes állampolgárok közötti sérelmekre terjednek ki, az állami hatóságokat nem vonják felelősségre. Márpedig az új jogszabálynak éppen az a célja, hogy a rendőrséggel vagy valamely állami hivatallal szemben megfogalmazott vádakat ne a vádlóknak kelljen bizonyítaniuk, hanem a hatóságot terhelje annak bizonyítása, hogy a „valószínűsíthetően” elkövetett jogsértés nem történt meg. Az áldozatoknak 300-tól 1000 euróig (343 ezer forintig) terjedő kárpótlást ítélhetnek meg.

A törvényt nemcsak a tartományi parlament ellenzéki pártjai – a konzervatív CDU, a liberális FDP és a bevándorlásellenes AfD – támadták élesen, de a rendőrszakszervezetek is aggályaiknak adtak hangot, és a szövetségi kormány is kifogást emelt. – Nem hagyhatjuk, hogy a rendőröket általános gyanú alá helyezzék – mondta Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, a CDU bajor testvérpártja, a CSU politikusa. Bár Dirk Behrendt, a Zöldek tartományi igazságügyi minisztere szerint a rendfenntartóknak és az állami hatóságoknak nincs mitől tartaniuk, mivel javarészt nem viselkednek diszkriminatív módon, a Német Rendőrszakszervezet vezetője ezt másként látja.

– A törvényt a rendőrség és a teljes állami közigazgatás iránti bizalmatlanság vezérli – közölte Rainer Wendt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint míg a balliberális tartományi kormány pezsgővel és léggömberegetéssel ünnepelte az új jogszabály elfogadását, addig a rendfenntartók egy másik szakszervezete, a GdP azt követeli más tartományok belügyminisztereitől, ezentúl ne vezényeljék ki őket Berlinbe, ha ottani tömegrendezvények biztosításáról vagy esetleges rendbontások megfékezéséről van szó. Thorsten Frei, a CDU–CSU-szövetség parlamenti frakcióvezető-helyettese is azt üzente a tartományoknak: jól fontolják meg, küldenek-e ezentúl rendőröket Berlinbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.