A CDU elnöksége Armin Laschetet szeretné kancellárjelöltnek

Vasárnap Markus Söder bajor miniszterelnök is bejelentette indulási szándékát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 12. 15:28
SDER, Markus; LASCHET, Armin
Berlin, 2021. április 11. Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfõje (b) és Markus Söder, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, bajor miniszterelnök közös sajtótájékoztatójuk elõtt Berlinben 2021. április 11-én. A két elnök bejelentette, hogy mindketten hajlandóak a pártszövetség közös kancellárjelöltjeként indulni a szeptemberi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. MTI/EPA pool/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöksége Armin Laschet pártelnököt, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány kormányfőjét indítaná a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjeként a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson – mondta Volker Bouffier alelnök, Hessen tartomány miniszterelnöke hétfőn Berlinben. Volker Bouffier az elnökségi ülés után tett nyilatkozatában elmondta, hogy a testület összes tagja Armin Laschetet indítaná. Szavazást nem tartottak a kérdésről, de ezt nem is tervezték – emelte ki. Az elnökség után a párt szélesebb vezető testületében, a választmányban folytatják a tanácskozást, amelynek eredményeiről maga a pártelnök számol majd be a sajtónak. A CDU elnöksége és választmánya után, hétfő délután Münchenben a CSU vezetősége is összeül majd.

Armin Laschet (balra) és Markus Söder Berlinben 2021. április 11-én
Fotó: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

A testvérpártok közös Bundestag-frakciójának vasárnapi berlini vezetőségi ülése után bejelentették, hogy a CDU elnöke és Markus Söder CSU-elnök, bajor tartományi miniszterelnök is kész vállalni a kancellárjelölti feladatokat. Markus Söder elmondta: a szövetség nagyobbik tagjaként a CDU dolga eldönteni, hogy kettejük közül kit indítsanak. A kiválasztási folyamat menetrendjét és befejezésének határidejét nem jelölték ki.

Markus Söder személyes népszerűsége jóval meghaladja Armin Laschetét, aki azonban 2017-ben is alacsony népszerűségi mutatókkal vágott neki a tartományi törvényhozási (Landtag-) választás kampányának, és vezetésével pártja végül legyőzte az akkor hetedik éve kormányzó szociáldemokratákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.