A francia lakosság is tart a polgárháborús helyzettől

Egy felmérés szerint a franciák többsége egyetért a tábornokok kormánynak intézett levelével.

Magyar Nemzet
2021. 04. 30. 17:32
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2020. július 14. Emmanuel Macron francia elnök (j) és Francois Lecointre tábornok, a francia hadsereg vezérkari főnöke nyitott katonai járműben a francia forradalom kitörésének évfordulóján, a Bastille napján rendezett katonai paradén a párizsi Concorde téren 2020. július 14-én. Franciaország nemzeti ünnepén a párizsi várbörtön bevételének 231. évfordulóját ünneplik. MTI/EPA/Pool/Christophe Ena Fotó: Christophe Ena
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciák többsége helyesli azon volt és jelenlegi katonatisztek felhívását, akik az ország „széteséséről” írtak korábban, és jelezték, készek támogatni a patriotizmust megvédő politikusokat

– derült ki egy friss felmérésből, melyet a Valeurs Actuelles című jobboldali hetilap is közölt.

A nagyjából 1600 főt érintő közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 58 százaléka támogatja a mintegy húsz nyugalmazott tábornok, száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona által aláírt felhívást, amelyben Emmanuel Macron államfőt a patriotizmus képviseletére kérték. A válaszadók 64 százaléka hallott a nyílt levélről, 38 százalékuk pontosan tudja, hogy miről van szó.

A megkérdezettek 84 százaléka értett egyet azzal, hogy az erőszak fokozódik Franciaországban, 73 százalékuk szerint az ország szét fog esni, 74 százalékuk egyetért azzal a megállapítással, hogy az antirasszizmus kontraproduktív hatást válthat ki, 86 százalékuk pedig azon a véleményen van, hogy egyes francia városokban nem alkalmazzák a köztársaság törvényeit

– idézi a Valeurs Actuelles a közvélemény-kutatás eredményét.

Emmanuel Macron francia elnök (jobbra) és François Lecointre tábornok, vezérkari főnök 2020. július 14-én.
Fotó: MTI/EPA/Pool/Christophe Ena

A felmérés továbbá arra is rámutat, hogy a válaszadók 49 százaléka támogatná a hadsereg beavatkozását a rend helyreállítása érdekében. A megkérdezettek kevesebb mint harmada gondolja úgy, hogy az aláírókat szankcionálni kellene, mint ahogyan azt Florence Parly francia védelmi miniszter kilátásba helyezte.

A felhívást aláíró katonatisztek elítélték „a szétesést, ami a hazát sújtja”, „a közösségek közötti gyűlölködést, amelyet egyfajta antirasszizmus táplál”, „az iszlamizmust és a külvárosi hordákat”, amelyek „az alkotmányunkkal ellentétes dogmák alá” kényszerítették az ország egy részét. A katonák az írásukban jelezték, hogy készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi politika folytatódik, „az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség”.

Jean Castex francia miniszterelnök szerdán elítélte a tábornokok közleményét, ugyanis a szöveg tartalma – álláspontja szerint – szembemegy a köztársaság értékeivel, a becsülettel és a hadsereg kötelességeivel. A kormányfő Marine Le Pent, a radikális jobboldali francia Nemzeti Tömörülés vezetőjét is bírálta.

– Jelentéktelen ügy lehetett volna, ha nem használták volna fel a politikában

– jelentette ki Castex, utalva Marine Le Pen korábbi nyilatkozatára, miszerint kérte a nyugdíjas katonákat, csatlakozzanak jövő évi választási kampányához, és szavazzanak rá.

A francia katonaságban mintegy 210 ezer katona szolgál. Fotó: MTI

A levelet aláírók közül 18 aktív katonát – köztük négy tisztet – azonosított a hadsereg, akiknek sajtóértesülések szerint hadbíróság elé kell állniuk. A számonkérést François Lecointre, a francia honvédelmi erők élén álló tábornok jelentette be, és indoklásában kifejtette, hogy egy katonának, minél nagyobb felelősséget ruháznak rá, annál nagyobb pártatlansággal, semlegességgel kell a munkáját ellátnia. A hadbíróság elé állítandó aktív katonákra leszerelés vagy nyugdíjazás várhat.

– Ez egy kivételes eljárás, amit azonnal elindítunk a védelmi miniszter kérésére. A tisztek egy-egy magasabb katonai tanács előtt jelennek meg, majd a procedúra végén a köztársasági elnök írja alá a leszerelésre vonatkozó rendelkezést

– magyarázta Lecointre.

A Jean-Pierre Fabre-Bernadac nyugalmazott csendőrtiszt kezdeményezésére megírt közlemény először egy blogban, majd április 21-én a Valeurs Actuelles-ben jelent meg. A szöveg szerint a társadalmi feszültségek és a vallási szélsőségesség miatti gyűlölet ellen kellene sürgősen fellépnie a kormánynak. A kezdeményezéshez ez idáig több mint nyolcezren csatlakoztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.