A holland kormány a prostitúció betiltásáról vitázik

A holland koalíciós kormány második legnagyobb tagpártja, a Kereszténydemokrata Tömörülés etikai okokból, törvényben tiltaná be a prostitúciót, s ebben más keresztény pártok is támogatják.

Mártonffy Attila
2020. 09. 05. 11:13
People walk past a brothel in the red district of Amsterdam
People walk past a brothel in the red district of Amsterdam, Netherlands, April 3, 2019 . Picture taken April 3, 2019. REUTERS/Yves Herman - RC17889D2B50 Fotó: Yves Herman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemsokára a múlté lehet Amszterdam híres vöröslámpás negyede, miután a holland koalíciós kormány egyik pártja, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) törvénymódosítást kezdeményezett az üzletszerű szexuális szolgáltatások betiltásaért. A legalizált prostitúció körüli vita már hosszú ideje folyik a holland parlament alsóházában. Most, hogy nemrégiben egy keresztény ifjúsági szervezet ötvenezer aláírást gyűjtött össze a prostitúció ellen, Anne Kuik, a CDA parlamenti képviselője javaslatot nyújtott be a fizetett szexuális szolgáltatás büntethetővé tételéért. Kuik az RT orosz hírportál és a holland NLTimes beszámolója szerint a női egyenjogúságra hivatkozott. – Nagyon sok prostituált nem akar szexelni a szolgáltatásaikat igénybe vevő férfiakkal, de megteszik, mert pénzt kapnak érte. Az egyezség létrejött, a nő termékké vált. A modern időkben ez már nem elfogadható hozzáállás – nyilatkozta az egyik holland lapnak. A politikus szerint az amszterdami bordélyházakban dolgozó nők nagy többsége Kelet-Európa szegényebb országaiból jött. – Kérdezzünk csak meg egy szülőt, akarja-e, hogy a lánya szexmunkás legyen. Azt fogja mondani, hogy nem. De mi lelkiismeret-furdalás nélkül megengedjük, hogy a szegény kelet-európai lányok elvégezzék ezt a munkát. Ez képmutatás – mutatott rá Anne Kuik.

A holland média jelentései szerint a CDA koalíciós partnerei – a Mark Rutte kormányfő vezette liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért, valamint a szociálliberális D66 – ellenzik a törvénymódosítást. Azzal érvelnek, hogy a tilalom nem vetne véget a prostitúciónak, csak a föld alá kényszerítené. A szexipari munkások érdekvédelmi szervezete is azt hangoztatja, hogy a lányok illegálisan lennének kénytelenek dolgozni. A két másik keresztény tömörülés, a Református Politikai Párt és a Keresztény Unió viszont már évek óta harcol a prostitúció ellen. Kuik egyidejűleg leszögezte, hogy az a keresztény álláspont, miszerint szexuális kapcsolat csak házasságban létesülhet, nem játszott szerepet kezdeményezésében. – Számomra ez az egész a sérülékeny helyzetben lévő nők egyenjogúságáról és védelméről szól. A prostituált nőket nem egyenlően kezelik – tette hozzá.

Csődben a legnagyobb bordélyház

Németországban a koronavírus-járvány teheti tönkre a szexipart. Olyannyira, hogy Európa egyik legnagyobb bordélyháza, a tizenegy emeletes kölni Pascha csütörtökön kénytelen volt csődöt jelenteni. – Végünk van. Feléltük az összes pénzügyi tartalékunkat, miután a koronavírus-járvány miatt bezáratták a bordélyházakat – kesergett Armin Lobscheid igazgató az Express című lapnak. A Pascha hatvanfős személyzetnek – masszőröknek, szakácsoknak stb. – biztosított állandó munkát, s normál esetben mintegy százhúsz szabadúszó prostituált dolgozott a falak között. Öt hónappal ezelőtt azonban Észak-Rajna–Vesztfália tartomány betiltotta a prostitúciót a Covid–19 elleni harc egyik intézkedéseként. Lobscheid azt veti a hatóságok szemére, hogy nem határozták meg pontosan a tilalom időtartamát, holott a járvány lecsengése utánra vonatkozó üzleti tervezéssel, bankok bevonásával el lehetett volna kerülni a csődhelyzetet. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy a szexuális szolgáltatások titokban tovább folynak, csak éppen az állam nem tud adót szedni utána.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.