A keleti vakcinákra kénytelen támaszkodni Argentína

Az egészségügyi miniszter méltatta a kínai Sinopharm oltóanyagának hatékonyságát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Hszinhua, Anadolu2021. 04. 14. 10:07
null
Buenos Aires, 2021. április 9. Védõmaszkos gyalogos Buenos Airesben 2021. április 9-én hajnalban. Argentínában éjfél és reggel hat óra között kijárási tilalmat vezettek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. MTI/AP/Natacha Pisarenko Fotó: Natacha Pisarenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Argentína egészségügyi minisztere kedden sajtótájékoztatón méltatta a Sinopharm kínai cég koronavírus elleni oltóanyagának hatékonyságát, amelyet „csaknem 80 százalékosnak” mondott. Carla Vizzotti közlése szerint a Sinopharm hasonló arányban nyújt védettséget, mint a brit–svéd fejlesztésű AstraZeneca-oltóanyag vagy „sok másik”. Hozzátette, hogy a kínai vakcina fertőzés esetén mérsékli a megbetegedés súlyosságát, és nincsenek komoly mellékhatásai.

Argentínában februárban engedélyezték a Sinopharm vészhelyzeti használatát, március 25-től pedig a 60 év felettiek beoltását ezzel a vakcinával. Vizzotti akkor azt nyilatkozta, hogy a klinikai vizsgálatok harmadik fázisa is kimutatta:

az oltóanyag hatásos és biztonságos.

Felipe Solá külügyminiszter szerint a Kína által biztosított vakcinák hatalmas lökést adnak Argentína oltási kampányának.

Argentínában eddig a lakosság mintegy tíz százalékát oltották be a koronavírus elleni vakcina első adagjával. A Nyugat-Európára jellemző nyugati vakcinahiány miatt Argentína is a keleti oltóanyagokra támaszkodik elsősorban, a Sinopharm mellett az orosz Szputnyik V-t alkalmazzák, de az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield nevű vakcinából is érkeztek már szállítmányok az országba.

Védőmaszkos gyalogos Buenos Airesben 2021. április 9-én hajnalban. Argentínában éjfél és reggel hat óra között kijárási tilalmat vezettek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében
Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko

A koronavírus-fertőzöttek száma a februári–márciusi stagnálást követően emelkedésnek indult az elmúlt hetekben: míg korábban bőven tízezer alatt volt a naponta újonnan igazolt betegek száma a 45 milliós országban, kedden csúcsot döntött ez a szám, amikor 27 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A kórban elhunytak száma kétszáz fölött volt az elmúlt napokban. A múlt héten új járványügyi korlátozásokat jelentett be Alberto Fernández államfő, amelyek április végéig érvényesek. Ezek szerint kijárási tilalom lépett életbe éjfél és reggel 6 óra között, az üzleteknek és éttermeknek este 11-kor be kell zárniuk, a magasan fertőzött területeken húsz főre korlátozták a gyülekezést, s bezárták az éjszakai szórakozóhelyeket.

– A pandémia sokkal erélyesebben tér vissza.

Argentína a második hullámba lépett. Gondoskodnunk kell az emberek egészségéről, a gazdaság újraindításáról és az arról, hogy a gyerekek iskolába járhassanak – mondta Fernández.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.