A Klubrádió miatt kezd kötelezettségszegési eljárásba Brüsszel

A rádió azért nem kapott automatikus frekvenciahosszabbítási engedélyt, mert egy éven belül kétszer is megsértette a médiatörvény előírásait.

Magyar Nemzet
2021. 06. 09. 15:13
EC Vice-President Timmermans and EU Commissioner Jourova hold a news conference on the protection of whistleblowers, in Brussels
European Commission Vice-President Frans Timmermans (not pictured) and European Commissioner Vera Jourova hold a news conference on the European Commission proposal concerning the protection of whistleblowers, in Brussels, Belgium, April 23, 2018. REUTERS/Eric Vidal - RC158FCD0CA0 Fotó: Eric Vidal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a Klubrádió ügyében

– derült ki a bizottság honlapján szerdán közzétett bejelentésből. Az EB azzal érvel, hogy a rádió esetében az arányosság és diszkriminációmentesség elvei sérültek a magyar médiatörvény alkalmazásakor. Brüsszel első lépésként felszólító levelet küld a magyar kormánynak az ügyben, amire két hónapon belül kell válaszolni. Lapunk is írt róla korábban, hogy a Klubrádió azért nem kapott automatikus frekvenciahosszabbítási engedélyt, mert egy éven belül kétszer is – az elmúlt hét évben hatszor – megsértette a médiatörvény előírásait.

A csatorna adása az interneten jelenleg is elérhető.

Brüsszelben és Strasbourgban a Klubrádió ügye korábban is felvert hullámokat. Az Európai Parlament még márciusban a magyar, lengyel és szlovén médiahelyzetet vette górcső alá. Věra Jourová bizottsági alelnök akkor is a konzervatív kormányok ellenében szólalt fel. Magyarország esetében a Klubrádió „elnémulását”, Lengyelországgal kapcsolatosan a tervezett reklámadót, Szlovéniának pedig a közmédia állapotát rótta fel. Azt is sokadszor kijelentette, hogy

az Európai Bizottság következetesen a jogállamisági jelentések témái között tartja a médiapluralizmust.

Árulkodó, hogy az Európai Parlament liberális frakciója, a Momentumot is soraiban tudó Újítsuk meg Európát! csoport máris üdvözölte a kötelezettségszegési eljárás megindítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.