A Kreml online vasfüggönye

Mártonffy Attila
2019. 11. 02. 12:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új internet-ellenőrzési törvény lépett életbe tegnap Oroszországban, ami lehetővé teheti a hatóságoknak, hogy Oroszországot – úgymond, szükség esetén – részben vagy egészben leválasszák a világhálóról. A Kreml által szuverén internettörvénynek nevezett jogszabályt Vlagyimir Putyin orosz elnök még májusban írta alá.

Hivatalos indoklás szerint a törvény erősíti a kiberbiztonságot vészhelyzetben vagy súlyos külföldi hekkertámadások esetén, továbbá lehetővé teszi, hogy a kormány szigorítson az internetforgalom ellenőrzésén, mégpedig úgy, hogy az adatforgalmat államilag ellenőrzött infrastruktúrán keresztül kell áramoltatni, valamint 2021-ig létre kell hozni az ország saját, külföldi szerverektől független doménnévrendszerét. Moszkva szerint a felhasználók semmit nem fognak észlelni. A CNBC amerikai hírtelevízió online híroldala szerint Oroszország ezentúl elméletben képes lesz a világháló többi részétől függetlenül üzemeltetni belső hálózatait.

A törvény kritikusai szerint nem a külföldi kibertámadások, behatolási kísérletek megakadályozása a fő cél, hanem a politikai rendszert bírálók elhallgattatása, és az internet cenzúrázása. A törvény kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy egy speciális hálózati berendezést iktassanak a rendszerbe, amely az adatforgalom részletes, mélységi vizsgálatára lesz hivatott, s ezzel azonosítható lesz a forgalom forrása és mód lesz a tartalom szűrésére. A BBC szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a távközlést felügyelő Roszkomnadzor még hatékonyabban tudja blokkolni a nem kívánt weboldalakat.

Oroszország címere egy laptop képernyőjén. Szuverenitás vagy tűzfal?
Fotó: Reuters

Szakértők ugyanakkor kétlik, hogy technikailag kivitelezhető ilyen rendszer, mivel szerintük manapság szinte lehetetlen elvágni egy teljes országot a világhálótól, nem utolsósorban a csillagászati költségek miatt. Mások arra mutatnak rá, hogy a törvény életbe­lépése azt feltételezné, hogy már létezik ez a rendszer, de ennek nincs jele. Emberjogi szervezetek szerint sokkal inkább arról lehet szó, hogy Moszkva az online információt akarja cenzúrázni, illetve a szuverén internetről szóló törvény megalkotásával jogi alapot akar teremteni a tömeges megfigyelésnek és a szólásszabadságot korlátozó már meglévő jogszabályok ­online alkalmazásának. A bírálók a kínai Nagy Tűzfalhoz hasonlították az új orosz képződményt. Ám míg Kínában kezdettől fogva ellenőrzött állami hálózatokon fut az internet, Oroszországban az elmúlt három évtizedben szabad hozzáférést engedtek a világhálóhoz.

Andrew Sullivan, az amerikai Internet Society elnök-vezérigazgatója szerint éppen ezért elég trükkös lesz szétbontani a globális hálózati kapcsolatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.