A kutatók szerint elősegíti a migrációt a klímaváltozás

A klímaváltozás elősegíti a migrációs mozgásokat a közepes jövedelemszintű, főként mezőgazdaságra támaszkodó országokból – derül ki az éghajlatváltozás hatásait vizsgáló potsdami intézet (PIK) tanulmányából, amelyet a Nature Climate Change című tudományos lapban tettek közzé hétfőn.

Forrás: MTI2020. 09. 14. 22:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők szerint a hőmérséklet-ingadozások, a csapadékmennyiségek alakulása, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok, így például a trópusi viharok kulcsszerepet játszanak ebben.

A klímaváltozás hatásai elől Európába, illetve az Egyesült Államokba, vagyis magas jövedelemszintű országokba menekülőkről kialakított kép nem mindenben felel meg a valóságnak a tanulmány szerzői szerint.

A vizsgálati eredmények inkább azt bizonyítják, hogy ezeknek az embereknek a zöme az éghajlatváltozás kihatásai elől a saját hazáján belül keres új lakóhelyet, illetve más alacsony vagy közepes jövedelemszintű országba vándorol.

Az éghajlatváltozáshoz köthető migráció különösen a közepes jövedelemszintű országokban jelentős, míg az alacsony, illetve magas jövedelemszintű országokban gyengébb.

„Valószínűleg azért, mert ezek az emberek vagy túl szegények ahhoz, hogy elmenjenek – vagyis gyakorlatilag röghöz vannak kötve -, vagy pedig a gazdag országokban elegendő anyagi forrással rendelkeznek ahhoz, hogy a hatásokat ellensúlyozni tudják” – közölte Roman Hoffmann, a tanulmány szerzője.

A tanulmány szerint a világ egyes térségeit különösen súlyosan érintik az éghajlatváltozás kihatásai és ezzel az ebből fakadó migrációs folyamatok. Ezekhez tartozik a karibi térség, több latin-amerikai ország, a Szaharától délre eső régió, illetve Nyugat-, Dél- és Délkelet-Ázsia egyes államai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.