A magyarok elsöprő többsége támogatja a szigorú határvédelmet

Az Európába készülő illegális bevándorlók tömegeiről kérdezte a Századvég, hogy a magyar lakosság milyen intézkedéseket vár a kormánytól az élénkülő migrációval kapcsolatban.

Forrás: SZÁZADVÉG2020. 03. 05. 15:54
null
Kasztaniesz, 2020. február 29. Görög rohamrendõr és feltorlódott menekültek a török határnál fekvõ görögországi Kasztaniesznél 2020. február 29-én. Legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, hogy a török hatóságok az elõzõ nap folyamán megnyitották elõttük a határt. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvõ migránsokat. MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Toszidisz Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Toszidisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszak komoly sajtófigyelemmel járó eseménye volt Erdoğan török elnök bejelentése, mely szerint Törökország a jövőben nem fogja feltartóztatni az Európába készülő illegális bevándorlók tömegeit. A Századvég megvizsgálta, hogy a magyar lakosság hallott-e a bejelentésről, valamint, hogy milyen intézkedéseket vár a kormánytól az élénkülő migrációval kapcsolatban.

A kutatás alapján megállapítható, hogy a megkérdezettek 82 százaléka értesült arról, hogy a szíriai katonai konfliktusok, illetve a török államfő nyilatkozata nyomán újabb tömegek indulhatnak meg Európa felé, és mindössze a 18 százalékuk nem hallott a szóban forgó fejleményekről.

A felmérés szerint a magyarok továbbra is elsődleges fontosságúnak tartják a határok védelmét: a válaszadók 80 százaléka úgy véli, a magyar kormánynak meg kell erősítenie a határvédelmet, valamint továbbra is meg kell akadályoznia az országba irányuló kontrollálatlan bevándorlást, és pusztán a 10 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra. A véleménnyel nem rendelkezők aránya e kérdésben 10 százalék.

A kérdést politikai önbesorolás szerinti bontásban megvizsgálva látható, hogy ebben a témában még a baloldali szavazók többsége (51 százaléka) is a kormány álláspontjával ért egyet és a határok fokozottabb védelme mellett áll, míg a 29 százalékuk beengedné a Szíriából érkezőket. A középen álló és a jobboldali választók 78 illetve 95 százaléka nem enyhítene a határvédelem szigorán, ezzel szemben 10 illetve 3 százalékuk lazítana rajta – közölte a Századvég Alapítvány a témában készített felmérésük eredményét ismertetve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.