A migrációs hullámok felgyorsíthatják a vírus terjedését

Szijjártó Péter: Brüsszel nem lép fel kellő mértékben a biztonsági kihívások ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 08. 9:07
null
Szijjártó Péter 2021.02.22-én Brüsszelben. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Két súlyos, egyértelműen a szervezett bűnözéshez kapcsolódó biztonsági kihívással néz szembe a világ, az illegális migrációval és a növekvő drogfogyasztással, és Brüsszel egyik ellen sem lép fel kellő mértékben – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Japánban, az ENSZ bűnmegelőzési és büntető igazságügyi kongresszusát követően.

Szijjártó Péter az MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte: a világnak a koronavírus-világjárvány árnyékában, valamint abból fakadóan újabb biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie, és ha ezeket nem kezelik, akkor a válság még nagyobb károkat fog okozni. Mint mondta, az illegális bevándorlás eddig elsősorban biztonsági és kulturális fenyegetést jelentett Európanak, most ez súlyos egészségügyi kockázattal is kiegészül, az ellenőrizetlen migrációs hullámok ugyanis rendkívül felgyorsíthatják a vírus terjedését. – Ennek hátterében ott van a szervezett bűnözés, az érkezők embercsempész-hálózatok szolgáltatásait veszik igénybe, és sokszor civil szervezetek is segítik ezek működését – szögezte le.

A növekvő drogfogyasztással kapcsolatban úgy fogalmazott: – Sajnos azt látjuk, hogy Brüsszel nem pusztán az illegális migrációt, hanem a droghasználat növekedését is támogatja, vagy legalábbis könnyebbé akarja tenni, hiszen a kannabiszt legutóbb az ENSZ-ben olyan kategóriába sorolták át, amely már állítólag nem veszélyes. Aláhúzta, hogy a magyar kormány ezt ellenezte, mire az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított ellene, ahelyett, hogy Brüsszel is minél nagyobb erőfeszítést tenne a kábítószer-fogyasztás visszafogására.

A miniszter figyelmeztetett, hogy a szervezett bűnözői csoportok, a terrorszervezetek és a szélsőséges ideológiák terjesztői most könnyebben eljutnak az emberekhez, miután a tevékenységek egy jelentős része átkerült a digitális térbe.

Szijjártó végezetül aláhúzta, hogy Magyarország eddig is megvédte a határait, illetve kivette a részét a globális terrorellenes küzdelemből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.