A németek többsége nem hisz Angela Merkel ígéretének

Egy új felmérés szerint a CDU-szavazók is egyre kevésbé bíznak a kormány szavában.

2021. 04. 05. 15:15
MERKEL, Angela
Berlin, 2021. március 25. Angela Merkel német kancellár felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. március 25-én. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németek közel kétharmada nem hisz abban, hogy a szövetségi kormány, ígéretéhez híven, szeptember 21-ig minden olyan állampolgárának felajánlja a koronavírus elleni oltást, aki arra jelentkezett. A lakosság alig egynegyede, összesen huszonhárom százaléka gondolja úgy, hogy a kormány teljesíti a kitűzött célt – derül ki a YouGov közvélemény-kutató intézet legutóbbi felméréséből, amelyet a dpa német hírügynökség megbízásából készítettek. A közvélemény-kutatás alapján

az állampolgárok 62 százaléka nem bízik a kormány ígéretében.

Angela Merkel német kancellár már többször bejelentette, hogy szeptember 21-ig minden olyan felnőtt lakos megkapja a vakcinát, aki szeretné magát beoltatni. Az ígéretbe vetett bizalom azonban az elmúlt két hónapban folyamatosan csökkent. A YouGov február eleji felmérése alapján még a lakosság huszonhat százaléka hitt a cél elérésében, ám a válaszadók ötvenhét százaléka már akkor sem.

Angela Merkel német kancellár felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén, Berlinben 2021. március 25-én
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A szkeptikusok száma ráadásul Merkel saját soraiban is növekszik. A CDU/CSU szavazók ötvenhárom százaléka nem hisz benne, hogy szeptember végéig mindenki be lesz oltva.

A többi német párt támogatóinak a körében pedig még magasabb a bizalmatlanok aránya. A Zöldek és a baloldali Die Linke szavazóinak külön-külön hatvanegy százaléka tartja esélytelennek az oltási cél teljesítését, míg ez az arány a szociáldemokraták híveinél hatvanhárom százalék, a liberális FDP-re szavazók esetében hetvenhárom százalék, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatói körében pedig már nyolcvankét százalék.

A német állampolgárok többsége tehát kételkedik az oltási kampány gyors végrehajtásában, miközben az adatok egyre aggasztóbbak: nemcsak az új koronavírus-fertőzések, hanem a kórházban kezeltek száma is folyamatosan növekszik.

Február eleje óta első alkalommal ismét meghaladja a négyezret az intenzív osztályon fekvő koronavírusos betegek száma, a húsvétvasárnap mért adatok alapján összesen 4051 embert kezelnek súlyos állapottal a német kórházakban.

A Robert Koch Intézet húsvéthétfői adatai szerint egy nap leforgása alatt összesen 8497-en fertőződtek meg, és ötvenen hunytak el a koronavírus miatt Németországban. A járványkitörés kezdete óta az országban eddig mintegy 2,9 millióan kapták el a betegséget, és több mint hetvenhétezren estek áldozatául. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 5,2 százaléka – 4 334 150 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyik oltóanyagból. Legalább egy adagot 10 039 938 ember kapott, ami a lakosság 12,1 százalékának felel meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.