A nőket is tárt karokkal várják a svájci hadseregbe

A becslések szerint az országban tíz év múlva 20-30 ezer katona fog hiányozni a hadseregből.

2021. 07. 29. 5:55
null
Swiss army reservists wearing protective face masks arrive at Moudon military base on November 8, 2020 before being deployed to support public hospitals in the battle against the second wave of Covid-19 caused by the novel coronavirus. - Geneva will be the first Swiss canton to receive support from the army. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Fotó: FABRICE COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az évtized végére a jelenlegi állományunk negyede hiányozni fog! – kongatta meg a vészharangot tavaly a Blick svájci napilapnak nyilatkozva Thomas Süssli, a svájci hadsereg vezérkari főnöke. Annak ellenére, hogy a hadsereg nagy megbecsülésnek örvend Svájcban, egyre népszerűtlenebb a katonai szolgálat, főleg a fiatalok körében. Svájcban ugyanis kötelező a katonai szolgálat az arra alkalmasnak ítélt, 18–30 év közötti férfiaknak. Azok, akik egészségügyi vagy lelkiismereti okok miatt nem tudják vagy nem hajlandóak teljesíteni a sorkötelezettséget, a polgári védelemhez, valamint a polgári szolgálathoz kerülnek, minden más esetben három százalék plusz jövedelemadót kell fizetniük, egészen 37 éves korukig.

Megemelnék a fiatal hölgyek arányát, mert egyre népszerűtlenebb a katonai szolgálat Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

A becslések szerint az országban tíz év múlva 20-30 ezer katona fog hiányozni a hadseregből. Azért, hogy ez ne következzen be, a nőknek is kötelezővé tehetik a sorkatonaságot, ezzel kapcsolatban Viola Amherd védelmi miniszter több reformtervet is kidolgozott. Ezek szerint a kötelező polgári szolgálatot kiterjesztenék a nőkre is, például a tűzoltóságban vagy sportlétesítményekben vállalt munkára, így minden egyes fiatal svájci állampolgár valamilyen formában az állam szolgálatába állna. Egy másik javaslat szerint távol tartanák a nőket a hadseregtől és a nemzetvédelmi feladatoktól, ehelyett a szociális és egészségügyi szektorokban kellene szolgálatot teljesíteniük. Egy harmadik változat alapján a nők mindenképp kapnának valamilyen kötelező katonai kiképzést, de nem lennének hadkötelesek. A kiképzés viszont ösztönzőleg hatna rájuk, így a jövőjüket talán a hadseregben képzelik majd el.

A svájci katonák jelenleg 0,9 százaléka nő. Viola Amherd bejelentette, hogy ezt az arányt tíz százalékra kívánja emelni.

– Itt az ideje, hogy mindkét nem azonos jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezzen a honvédelemben

– közölte Stefan Holenstein, a Svájci Tisztek Társasága nevű katonai szervezet vezetője, aki azt is elismerte, hogy a hadseregnek alkalmazkodnia kell a női személyzet másfajta elhelyezéséhez. A védelmi miniszter várhatóan 2021 végén nyújtja be végleges jelentését az államfői és kormányzati feladatokat is ellátó svájci szövetségi tanácshoz.

A katonai semlegességéről híres Svájcban az állampolgárok rendkívül nagy becsben tartják a hadsereget, hiszen úgy vélik, a semlegesség fenntartásához a fegyveres erőknek jól felszereltnek és felkészültnek kell lenniük. Egy nyolc évvel ezelőtt tartott népszavazáson a szavazók 73 százaléka utasította el a sorkötelezettség eltörlését. Az ETH Zürich egyetem nemrég ismertetett felmérése szerint

a megkérdezettek 67 százaléka tartja jó ötletnek a sorkötelezettség kiterjesztését a nőkre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.