A republikánusok is visszavonulást javasolnak Trumpnak

Donald Trump pénteken tárgyalt michigani jogalkotókkal, Mike Shirkey és Lee Chatfield republikánus párti szenátorokkal. A szenátusi vezetők megerősítették az amerikai elnöknek, hogy nem jutott tudomásukra olyan információ, amely megváltoztathatná az északi államban korábban kihirdetett eredményt, és minden jel arra utal, hogy Michiganben is joggal illetik meg Joe Bident az elektori szavazatok.

Cseke Dóra
2020. 11. 21. 11:34
TRUMP, Donald
MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis Fotó: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezető republikánus jogalkotók kijelentése letörte az elnöknek a klasszikusan republikánus Michiganhez fűződő maradék reményét is. Az amerikai médiumok korábbi beszámolói szerint Donald Trump már Georgia és Wisconsin államokban is „nyomást gyakorolt” állami hivatalnokokra annak érdekében, hogy blokkolni tudja a hivatalos bejelentést, amely szerint ezekben az államokban is Joe Biden nyert.

De végül mindkét államban még a republikánus tisztviselők is hivatalosan megerősítették a demokrata jelölt győzelmét.

Trump erőfeszítései a november 3-i elnökválasztások végeredményének felülvizsgálatára folyamatos témát biztosítanak politikai és jogi elemzők sorának, és egyre több republikánus érzületű elemző is a visszavonulást javasolja a jelenleg hivatalban lévő elnöknek.

Barb McQuade, volt szövetségi ügyész, jelenleg a Michigani Egyetem jogi professzora szerint Trump olyan benyomást kelt, hogy egyenesen a jogalkotókat helyezi nyomás alá azért, hogy utólag avatkozzanak be a választásokba. Véleménye szerint ez nemcsak helytelen, de jogsértő is, mivel az elnök nem tudott felmutatni kézzelfogható bizonyítékot a választási csalásra.

Mitt Romney, a 2012-es amerikai elnökválasztás republikánus jelöltje szintén megszólalt az ügyben, és már ő sem adott Trumpnak igazat.

– Mivel az elnöknek nem sikerült hihető érveket és bizonyítékokat bemutatnia a bíróságokon a választási csalások alátámasztására, az elnök most ahhoz folyamodik, hogy állami és helyi hivatalnokokat helyez nyomás alá azért, hogy feje tetejére állítsa a népakaratot és megfordítsa a választásokat

– jelentette ki a korábbi jelölt.

Demokrata jogászok úgy vélekednek, hogy az elnök az egész nemzetet sérti meg azzal, hogy nem hajlandó elismerni a politikai vereségét.

Az Egyesült Államok történetében előfordultak már vitatott választási eredmények, de történészek szerint példátlan az a jelenség, hogy egy mandátumát töltő elnök ilyen aktív szerepet vállaljon a választási eredmények felülvizsgálatában, és személyesen járjon el az ügyben.

Az egyik emlékezetes eset a vitatott választási eredményekkel kapcsolatban 2000-ben történt, amikor a floridai szavazatok újraszámlálása megfordította a választások kimenetelét, és végül a republikánus George W. Bush lett az Egyesült Államok 43. elnöke a demokrata Al Gore-ral szemben, aki mindössze öt elektori szavazattal maradt el a győztestől.

Elemzők emlékeztetnek, hogy abban az esetben mégsem a két elnökjelölt, hanem ügyvédjeik jártak el.

Az Egyesült Államok egyik legvitatottabb elnökválasztása pedig 1876-ban történt, amikor a republikánus Rutherford B. Hayes és a demokrata Samuel J. Tilden álltak versenyben egymással az elnöki székért. A választást követően négy állam húsz elektori szavazata került a vita középpontjába, s a választást végül a republikánus Hayes nyerte meg mindössze egy elektori szavazattal. Politikai elemzők emlékeztetnek arra, hogy a kérdés eldöntésében egyik elnökjelölt sem járt el személyesen, igaz, egyik sem volt akkoriban elnök, de a hivatalban lévő Ulysses S. Grant sem vett olyan mértékben részt a vita tisztázásában, mint a mandátumát töltő Trump.

A 2020-as elnökválasztás eredményeinek jelenlegi állása szerint Joe Biden 306 elektori szavazatot mondhat magáénak, azaz 36 szavazattal többet, mint amennyi a győzelem kihirdetéséhez szükséges. Ami miatt mindkét párt képviselői egyre kevésbé vitatják az eredmények jogosságát az az, hogy a választásokban aktív szerepet vállalt republikánus tisztviselők is azt állítják: körzetükben a választások szabadon és tisztességes módon zajlottak le, ellentétben Trump elnök állításaival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.