A svájciak többsége támogatja a burkatilalmat

Egy felmérés szerint a közelgő népszavazás az arcot eltakaró viselet betiltását eredményezheti.

Magyar Nemzet
Forrás: The Local2021. 01. 25. 17:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemrég végzett felmérés szerint a svájciak többsége támogatja, hogy országszerte betiltsák az arcot eltakaró öltözék viselését a közterületeken.

A jobboldali Svájci Néppárthoz közeli Egerkingen-bizottság kezdeményezéséről, a köznyelvben burkatilalomként elterjedt javaslatról március 7-én tartanak népszavazást Svájcban.

A Tamedia közvélemény-kutató cég felmérésben 15 ezer svájci választópolgár vett részt, és a megkérdezettek 63 százaléka válaszolta, hogy jelenleg a tilalom bevezetése mellett tenné le a voksát – közli a The Local svájci kiadása.

– A mi kultúránkban az a szokás, hogy a nyilvános helyeken megmutatjuk az arcunkat

nyilatkozta Walter Wobmann, az Egerkingen-bizottság elnöke.

– Még egy ilyen kisvárosban is, mint Sion, látunk olyan nőket, akik nikábot viselnek – jelentette ki a Wallis kantonban élő Jean-Luc Addor, a bizottság tagja.

Egyre inkább szokványos viselet lesz a nikáb és a burka Európában
Fotó: Reuters

A törvényjavaslatban azonban nem szerepel, hogy a tilalom a muszlim fátyolra vonatkozna, csupán azt mondja ki: senki se takarja el az arcát a nyilvánosság előtt, közterületeken vagy olyan helyeken, ahol a szolgáltatások bárki számára elérhetők.

A kezdeményezés számos kivételt is megfogalmaz: többek között az istentiszteleti helyeken és a járványhelyzetből adódóan egészségügyi okokból lehetséges lenne az arc eltakarása.

A svájci igazságügyi miniszter Karin Keller-Sutter bejelentette, hogy a kormány ellenzi az országos tilalmat, és hangsúlyozta: Svájcban ritkán látni olyan nőket, akik a teljes testüket elfedik – azok közül is a legtöbb turista. A miniszter hozzátette azt is, hogy a kérdést Svájc kantonjaira kellene bízni. Az ország lakosságának nagyjából öt százaléka muszlim, többségük a Balkánról vagy Törökországból érkezett bevándorló.

Ticino már 2013-ban, Sankt Gallen pedig 2018-ban megszavazta a tilalmat, míg Zürich, Solothrun és Glarus kantonja elutasította azt az elmúlt években. Korábban már több európai országban, például Franciaországban, Dániában és Hollandiában is bevezették az arcot eltakaró öltözék tilalmára vonatkozó intézkedést.

2019-ben Hollandiában is életbe lépett a burkatilalom Fotó: MTI/EPA/Robin Utrecht

Svájcban a kormány és a parlament egy ellenjavaslatot támogat, amely előírná, hogy kötelező lenne az arc feltárása azonosítás céljából a hatóságok előtt, például a határokon vagy a tömegközlekedési eszközökön, és tízezer svájci frankig terjedő bírságot szabhatnának ki arra, aki ezt megtagadná. Az ellenjavaslat akkor léphetne életbe, ha az Egerkingen-bizottság kezdeményezését elutasítanák.

A népszavazás a svájci közvetlen demokrácia része, kiírásához mindössze százezer aláírást elegendő összegyűjteni. Az országban így évente több referendumot tartanak, tavaly például a gyermekek utáni adókedvezményről, a farkasvadászatról, illetve arról is szavaztak, hogy korlátozzák-e a bevándorlást az uniós polgárok számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.