A szélsőbal betiltana Oscar-díjas és kultuszfilmsorozatot is

Miután a HBO Max törölte a filmjei közül az Elfújta a szél című, 1939-ben készült, sokszoros Oscar-díjas filmet – fekete színésznő egyébként először éppen ezért a filmért kapott Oscart –, mert a 19. század második felét nem pontosan az ő történelmi megítélésük szerint ábrázolja, folytatódik a szélsőbaloldali purifikátorok őrülete. Az egyik legismertebb amerikai filmes szaklap (bár ezek után inkább idézőjelben kellene írni: „szaklap”), a Variety feketelistát közölt a szerintük politikailag inkorrekt filmekről. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy a feketelista alapján a radikális baloldal mire készül: a filmek betiltására. Az Elfújta a szél kiiktatása után felkészülhet erre a filmtörténet egyik leghumanistább alkotása, a Forrest Gump vagy éppen Tarantino tavalyi remekműve, a Volt egyszer egy Hollywood.

Forrás: origo.hu2020. 06. 21. 11:10
null
Fotó: origo.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Variety főszerkesztője, Tim Gray szégyenteljes listáját egy – nehéz finomabban fogalmazni – alattomos és gyáva mondattal egészíti ki: ő nem akarja betiltani a filmeket, de más szemmel kell nézni ezeket. (És majd ezeket a filmeket is ki kell húzni az HBO listájáról. Még a radikális mozgalmakkal elég óvatos Le Figaro is így értékeli a listát.) Tim Gray pontosan tudja: a mai amerikai szélsőbalos őrületben egy ilyen lista a betiltás követelése. Az Elfújta a szél törlése után elég például megnézni a New York-i Metropolitan Opera internetes oldalát, hogy kiderüljön: a kultúra világában egészen kórossá vált a megfelelési kényszer a szélsőbal követeléseinek – olvasható az Origón.

Hogy a listán szerepel a Piszkos Harry, azon nincs mit csodálkozni. Clint Eastwood, a főszereplő közismerten konzervatív színész, a film egy igazságosztó rendőrről szól. A baloldal régi célpontja mind a film, mind az éppen a napokban 90. születésnapját ünneplő nagy művész. Az sem meglepő, hogy egy John Wayne-filmet is listázott a Variety, ő is közismerten jobboldali színész volt.

A bárányok hallgatnak már érdekesebb. Az öt Oscar-díjjal kitüntetett (ráadásul az öt legfontosabb Oscart elnyerő), kétségtelenül nagyszerű thriller azért került a listára, mert a film szadista gyilkosának transzszexualitása nem kelt kellő tiszteletet Jonathan Demme (néhány éve már meghalt) hollywoodi rendezőben.

Egészen abszurd ötlet a Forrest Gump listázása. Egy felkavaróan szép és emberi filmről van szó, ami a szolidaritásról és a szeretetről szól. Rendezője, Robert Zemeckis és címszereplője, Tom Hanks közismerten demokrataszimpatizáns, ráadásul az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sikeréről van szó. Rengeteg Oscar-díj és sok millió néző. Na de mi a radikális baloldalnak megfelelni vágyó filmlap vádja? A humanista filmalkotás szerintük nem kellően érzékeny a vietnami veteránokkal, az AIDS-betegekkel, a mozgássérültekkel és a politikai aktivistákkal. Ez a magyarázat azért érdekes, mert a négyből csak egyetlenegy igaz. A film kizárólag a szélsőbalos politikai aktivistákkal nem szimpatizál, a Robin Wright játszotta szereplő barátja egy visszataszító aktivista, aki veri a lányt. Azaz: most már nem elég, ha egy hollywoodi film egyszerűen baloldali: szélsőbaloldalinak kell lennie.

Feketelistára került Quentin Tarantino legutóbbi remekműve, a baloldalinak kétségtelenül nem nevezhető Volt egyszer egy Hollywood. Tény: 1968 imádott sérthetetlenségét nem tiszteli Tarantino, és ez persze a szélsőbal számára súlyos vétség. A film egyéb bűne: Bruce Lee-t nagyon összeverik, a film nem tiszteli a hippiket (megint 1968...) és nem ismeri el az afroamerikai tehetségeket.

Fotó: Origo.hu

Egy újabb őrület: Steven Spielberg, az egyébként demokrataszimpatizáns hollywoodi jelkép egyik Indiana Jones-filmje is listára került. A bűne: az ősi hindu szokásokat primitívnek mutatja. De hát már Spielberg sem elég baloldali az új radikálisoknak.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.