A venezuelai ellenzék beleegyezett, hogy Maduro követeivel találkozzon

A venezuelai ellenzék vasárnap beleegyezett, hogy Nicolás Maduro elnök követeivel találkozzon Barbadosban a politikai rendezést szolgáló, Norvégia közvetítésével zajló tárgyalásokon.

Forrás: MTI2019. 07. 08. 9:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Venezuelában hatalmi harc folyik a magát Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltott Juan Guaidó ellenzéki vezető és Maduro között. Guaidó, akit több mint ötven ország ismer el Venezuela törvényes vezetőjének, kijelentette: a megbeszéléseknek tartós megoldásra kell vezetniük, és nem szolgálhatják azt, hogy az ország szocialista vezetése időt nyerjen magának.

„Bejelentjük a venezuelai állampolgároknak, és a nemzetközi közösségnek, hogy ... részt fogunk venni a hatalombitorló rezsim képviselőivel tartandó találkozón Barbadosban, hogy párbeszédet folytassunk a diktatúra végéről” – olvasható Guaidó hivatalának közleményében, amely azonban nem említette a találkozó időpontját.

„A venezuelai nép, a szövetségeseink, és a világ demokráciái is elismerik az igazán szabad és átlátható választási folyamat szükségességét, amely lehetővé tenné számunkra, hogy túllépjünk a válságon és virágzó jövőt építhessünk” – áll a Twitteren megjelent állásfoglalásban.

Az ellenzék egyben hangsúlyozta, hogy továbbra is Maduro kormányának távozását és új választásokat követel.

A norvég külügyminisztérium szerint a találkozóra még a héten sor kerül.

Jorge Rodríguez venezuelai tájékoztatási miniszter pedig megerősítette, hogy a találkozón részt vesz a kormányküldöttség is.

„Reméljük, hogy (Madurónak) a béke megerősítését és a nemzeti egyetértést szolgáló erőfeszítései gyümölcsözőek lesznek majd” – írta Twitter-üzenetében Rodríguez.

A norvég kormány az elmúlt hónapokban igyekezett közvetíteni a felek között, de az Oslóban tartott két tárgyalási forduló eredménytelenül ért véget.

Maduro pénteken kiállt a Norvégia közvetítésével zajló tárgyalási folyamat mellett, míg Guaidó aznap aláhúzta: sosem lesz megfelelő pillanat arra, hogy valaki közvetítő szerepet játsszon „emberrablókkal, emberi jogok megsértőivel, illetve egy diktatúrával”.

A latin-amerikai országban hónapok óta politikai válság dúl Nicolás Maduro elnök és a nemzetközi támogatást élvező Juan Guaidó között, aki Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát. Eközben a gazdaság mélyrepülésben van, és a helyiek életét megkeseríti a hiperinfláció és az áruhiány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.