A világ egyik leggazdagabb államában továbbra is bűncselekmény a homoszexualitás

Megerősítette a szingapúri legfelsőbb bíróság hétfői határozatában azt a törvényt, amely bűncselekménynek minősíti a homoszexualitást, elutasítva annak a három férfinak a beadványát, aki arra hivatkozott, hogy a jogszabály alkotmányellenes.

Forrás: MTI2020. 03. 30. 12:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szingapúri melegjogi aktivisták azon felbuzdulva fordultak a legfelsőbb bírósághoz, hogy Indiában 2018-ban eltörölték a hasonló szellemű törvényeket. Ezt megelőzően 2014-ben próbálkoztak Szingapúrban a homoszexualitást kriminalizáló jogszabály megtámadásával, de a kezdeményezés akkor is kudarccal ért véget.

A legfelsőbb bíróság hétfőn leszögezte: a törvény továbbra is tükrözi a társadalom érzését és véleményét a témában. Attól még, hogy a homoszexuális férfiak kapcsolatát a gyakorlatban a hatóságok nem büntetik, a jogszabály léte nem válik fölöslegessé – állt a bíróság indoklásában.

Li Hszien Lung szingapúri kormányfő korábban úgy nyilatkozott, hogy a városállam társadalma „nem annyira liberális ezekben az ügyekben”. Az indiai törvény eltörlése után azonban a belügyminiszter azt mondta, „egy egyre növekvő kisebbség” igényelné a szingapúri jogszabály megsemmisítését is, és annak a véleményének is hangot adott, hogy a jogszabályoknak lépést kellene tartani a társadalmi változásokkal. A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy Szingapúrban változik az emberek hozzáállása a homoszexuálisokhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.