Ali Hamenei: Az ukrán gép tragédiája nem feledtetheti Szulejmáni megölését

A légi katasztrófa egy nagyon szomorú, szívszorító baleset, de egyesek arra próbálják felhasználni, hogy elfelejtsük Szulejmáni mártíromságát és áldozatát – mondta Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője.

Forrás: MTI2020. 01. 17. 18:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- A légi katasztrófa egy nagyon szomorú, szívszorító baleset, de egyesek arra próbálják felhasználni, hogy feledtessék Szulejmáni mártíromságát és áldozatát. Irán népének lehet-e mondani azt a néhány száz embert, aki megbecstelenítette Szulejmáni tábornok arcképét? – tette fel a kérdést Hamenei, utalva azokra a kormányellenes tüntetőkre, akik az ukrán gép tévedésből történt lelövésének iráni elismerése után demonstrációkon leszaggatták Szulejmáni portréját.

Hamenei szerint Donald Trump amerikai elnök hazudik, amikor azt állítja, hogy támogatja az iráni népet a teheráni kormány hatalmának megdöntésére tett kísérleteiben. Trump nem akar mást, mint mérgezett tőrrel hátba szúrni az iráni népet, amely azonban szilárd és ellenálló az ellenséggel szemben – jelentette ki, és szerinte ezt alátámasztja, hogy milyen nagy tömeg vett részt Szulejmáni temetésén.

A legfőbb vallási vezető Washington mellett bírálta általában a nyugati országokat, kijelentve, hogy nem tudják térdre kényszeríteni Iránt, de külön beszélt Nagy-Britanniáról, Franciaországról és Németországról, amelyek kedden bejelentették, hogy a teheráni vezetés kihágásai miatt elindítják az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását.

Berlin, Párizs és London hangsúlyozta akkor: azzal a reménnyel teszik meg ezt a lépést, hogy sikerül az építő, konstruktív diplomáciai párbeszéd révén kiutat találni a zsákutcából, és megőrizni a megállapodást. Az eljárás során akár további szankciókat is kiszabhatnak az iszlám köztársaságra. Teherán úgy reagált erre, hogy ez az atomalku halálát jelentené, és Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azzal vádolta meg a három országot, hogy az Egyesült Államok nyomására feláldozták az egyezményt gazdasági érdekeik oltárán.

Hamenei ezzel kapcsolatban azt mondta beszédében: a három európai ország kormánya hitvány, Washington kiszolgálója. Ennek ellenére Irán hajlandó velük tárgyalni, de az Egyesült Államokkal nem – tette hozzá.

A nagyimát a teheráni Moszalla-mecsetben tartották meg. A beszédet sokszor félbeszakította a hallgatóság, amely Amerika-, valamint Izrael-ellenes jelmondatokat skandált.

Hamenei legutóbb 2012 februárjában vezette ott a nagyimát, amikor rákos sejtnek nevezte Izraelt.

Az iráni hatóságok pénteken reggel bejelentették, hogy a nép többszöri kérésére aznap gyűléseket rendeznek országszerte – a főváros kivételével – a rendszer és a fegyveres erők támogatására, valamint a Nagy Sátánt megtestesítő Egyesült Államokat elítélve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.