Állandósult a biztonsági kockázat az Egyesült Államokban

Az FBI terrorkockázatot jelentő, megfigyelés alatt álló személyeket összegyűjtő listáján is szerepelt a Capitoliumot ostromlók egy része.

2021. 01. 15. 18:01
Washington, DC Prepares For Potential Unrest Ahead Of Presidential Inauguration
WASHINGTON, DC - JANUARY 14: Members of the New York National Guard stand guard along the fence that surrounds the U.S. Capitol the day after the House of Representatives voted to impeach President Donald Trump for the second time January 14, 2021 in Washington, DC. Thousands of National Guard troops have been activated to protect the nation's capital against threats surrounding President-elect Joe Biden’s inauguration and to prevent a repeat of last week’s deadly insurrection at the U.S. Capitol. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Fotó: CHIP SOMODEVILLA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucat olyan ember is részt vett a Capitolium január 6-i ostromában, aki szerepel a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorkockázatot jelentő, megfigyelés alatt álló személyeket összegyűjtő listáján

– értesült a The Washington Post. A liberális amerikai napilap szerint a szóban forgó személyek többsége fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőséges, akik azért kerültek fel a nemzeti terrorista átvilágítási adatbázisba, mert biztonsági kockázatként tartották számon őket. Azt az amerikai hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy az amerikai törvényhozás épületénél történt zavargások óta őrizetbe vettek között van-e olyan, aki szerepel a listán, a lap ugyanakkor arra is kitért: attól, mert valaki szerepel az FBI ezen listáján, nem feltétlenül áll folyamatos megfigyelés alatt.

Az FBI egyébként rengeteg kritikát kapott az elmúlt héten, amiért felkészületlenül kezelték a többségében Donald Trump leköszönő szimpatizánsaiból álló tüntető tömeget. A Washington Post birtokába kerülő belső dokumentumból ugyanakkor az is kiderült:

a nyomozó iroda minimum egy nappal a Capitolium ostroma előtt már tudott a megnövekedett biztonsági kockázatról.

Az FBI virginiai kirendeltsége ugyanis figyelmeztetést adott ki azzal kapcsolatban, hogy szélsőségesek terveznek Washingtonba utazni.

Megerősített védelemmel készülnek Joe Biden megválasztott elnök beiktatására REUTERS/Joshua Roberts – RC2R7L9GKX8B

Steven Sund, a Capitolium rendőrségének azóta lemondott főnöke egy korábbi interjújában arról beszélt: nem volt tudomása az FBI jelentéséről, de ha lett volna, komolyan vették volna a benne foglalt fenyegetéseket. Sund elmondta azt is: két nappal az események előtt a képviselőház és a szenátus biztonsági tisztviselőitől kért engedélyt, hogy a kérdéses napon – Joe Biden elnökségének kongresszusi jóváhagyásának napján – a Nemzeti Gárda erősítse meg az épület védelmét, kérését azonban megtagadták tőle. Elmondta azt is:

az ostrom során ötször kért segítséget a nemzetőrségtől, azt azonban még a helyzet nyilvánvaló eszkalálódása közepette is megtagadták, végül pedig csak órákkal az erőszakos cselekmények kezdete után érkeztek a helyszínre.

AZ FBI igazgatója, Christopher Wray az események óta csütörtökön szólalt meg először nyilvánosan. Tudatta: a nyomozók több mint kétszáz, az ostromban részt vevő gyanúsítottat azonosítottak és száznál is több személyt tartóztattak le. Mindazonáltal a hatóságok arra számítanak, hogy a következő napokban, illetve Joe Biden megválasztott elnök jövő szerdán esedékes beiktatásának napján újabb erőszakos cselekmények történhetnek, különösképp a fővárosban, ezért magas készültséget rendeltek el.

 

A Nemzeti Gárda 21 ezer tagját vezényelik Washingtonba az elnöki beiktatással kapcsolatos biztonsági feladatok ellátásához.

Közben Joe Biden a minap bejelentette: első intézkedései között kezdeményez egy 1,9 billió dolláros gazdaságösztönző csomagot, amelynek keretében az állam finanszírozná a nemzeti oltási programot, valamint sok amerikai 1400 dolláros értékű csekket is kapna. A tervezet szerint a Biden-adminisztráció 160 milliárd dollárt különítene el az oltóanyagprogramra, 170 milliárd dollárt az iskolák újbóli megnyitására és egybillió dollárt a közvetlen segítségnyújtásra, ideértve a munkanélküli-segélyeket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.