Amerika a beteglista élén

Lekörözte Kínát és Olaszországot is az Egyesült Államok, miután 86 ezer fölé szökött a koronavírus-fertőzöttek száma. Minden második beteg New Yorkban vagy a vonzáskörzetében él, ezért sok szövetségi állam karantén alá helyezi azokat, akik a világváros környékéről érkeznek. Az új gócpont pedig New Orleans, ahol egy hónapja tömegek fordultak meg a híres karneválon, a Mardi gras-n.

2020. 03. 28. 12:49
Emergency Medical Technicians (EMT) lift a patient that was identified to have coronavirus disease (COVID-19) into an ambulance while wearing protective gear, as the outbreak of coronavirus disease (COVID-19) continues, in New York City, New York
Mentők visznek kórházba egy fertőzött férfit. Még nem látják a végét Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ki hitte volna el, ha valaki azt mondja a hó elején: március utolsó péntekén ilyen világra ébredünk?” – hüledezik a The Los Angeles Times tegnapi hírlevele. Kalifornia, Amerika legnépesebb, 40 milliós szövetségi állama volt az első, amely kijárási tilalmat vezetett be, de mostanra már minden három amerikaiból kettő, több mint 200 millió ember él kisebb-nagyobb mozgási korlátozások alatt. De egyelőre ez sem állítja meg a koronavírus drámaian gyors terjedését, és sokan nem bíznak abban, amit Donald Trump elnök mond: húsvétra „kinyithat az ország”. Tegnapra az Egyesült Államokban 86 ezer fölé szökött a fertőzések száma, a Covid–19 következtében elhunytaké pedig meghaladta az 1300-at. A megbetegedéseket tekintve már Amerika áll a világlista élén, egyszerre körözve le Kínát és Olaszországot. Az aggodalom azzal együtt igen nagy, hogy a halálesetek száma egyelőre eltörpül az olasz adathoz képest, miközben a spanyol, a kínai, az iráni, sőt a francia mutatót sem éri el. Ohio republikánus kormányzója szerint az első világháború óta nem érte ilyen kihívás az országot. – Százkét éve nem néztük szembe ilyen ellenséggel, mint ma. Háborúban állunk – mondta Mike De­Wine. A megbetegedések mintegy fele New York államot és környékét érinti; a csaknem kilencmil­liós világvárosban a nagy népsűrűséggel és az óriási fluktuációval magyarázzák a járvány rohamos terjedését. Számos szövetségi állam is kéthetes karanténba küldi az onnan érkezőket. Az amerikai sajtóban már most elborzasztó egészségügyi állapotokról olvasni riportokat; New York-i orvosok annak tudatában dolgoznak, hogy a kórházi lélegeztetőgépek és fekhelyek szűkössége ­miatt hamarosan arról kell dönteniük: ki kaphat esélyt az életben maradásra. Egy nap alatt 40 százalékkal nőtt a kórházi ellátásra szorulók aránya, és egy brooklyni orvos elmondta: azok közül, akik lélegeztetőgépre kerültek, még senkinek nem javult annyira az állapota, hogy le is vehessék róla. Azzal számolnak, hogy a metropoliszban napokon belül az intenzív osztályok mind az 1800 ágyában beteg fekszik, és heteken belül 140 ezer főt kell kezelni. Áprilisra várnak egy ezerágyas kórházhajót, illetve – háborús filmekben látható módon – kórháznak rendeznek be egy kongresszusi központot. Rohamosan nő, elérte az ezret az esetszám New Or­leans környékén is, amely a következő gócpont; a déli városban februárban rendezték a Mardi gras karnevált, tömegek részvételével.

Mentők visznek kórházba egy fertőzött férfit. Még nem látják a végét
Fotó: Reuters

A lélegeztetőgépekről vita folyik. Trump megkérdőjelezte, hogy New Yorknak harmincezer ilyen eszközre lenne szüksége, és a Fehér Ház az utolsó pillanatban felfüggesztett egy tervet, amellyel – a General Motors bevonásával – egymilliárd dollárért szerzett volna be gépeket. Trump több demokrata párti kormányzót is bírált a helyzet miatt, miközben őt is támadják, a napokban pedig több tévécsatorna is félbeszakította az elnök beszédét, locsogásnak ítélve, amit mondott. A Covid–19 tízmilliók megélhetését veszélyezteti, egyetlen hét alatt 3,3 millió új kérelmet adtak be munkanélküli-járadékra. De az előválasztásokat nem fújták le – New Yorkban például egy hónap múlva lennének esedékesek –, viszont teljes érdektelenségbe fulladnak. A demokratáknál Joe Biden már gyakorlatilag nyert, s noha egyre többen számítanak Bernie Sanders visszalépésére, ez eddig nem történt meg.

Szankciók a járvány idején is

A koronavírus rohamos terjedése ellenére újabb Irán-ellenes szankciókról döntöttek Washingtonban. A két hét alatt már harmadik körben hozott büntetőintézkedések ezúttal öt vállalatot és tizenöt magánszemélyt helyeznek tiltólistára. Az amerikaiak azzal vádolják őket, hogy elősegítik a terrorizmust olyan iraki milíciák támogatásával, amelyek terrorcselekményeket, köztük amerikaiak elleni támadásokat hajtanak végre. – Örökös világjárványt akar az Egyesült Államok? – tette fel a kérdést Mohamed Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter. Teherán szerint az amerikai szankciók hátráltatják a védekezést a kórral szemben, amelybe már mintegy 2400-an haltak bele az iszlám köztársaságban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.