Amerikai fegyvergyártókat perelt be a mexikói kormány

Állításuk szerint a gyártók üzleti gyakorlata ösztönzi a Mexikóba irányuló illegális fegyverkereskedelmet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 05. 10:03
Gun Enthusiasts Attend NRA Annual Meeting In Indianapolis
INDIANAPOLIS, INDIANA - APRIL 27: Guests shop for firearms and accessories at the 148th NRA Annual Meetings & Exhibits on April 27, 2019 in Indianapolis, Indiana. The convention, which runs through Sunday, features more than 800 exhibitors and is expected to draw 80,000 guests. Scott Olson/Getty Images/AFP (Photo by SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: COTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikó beperelt több amerikai fegyvergyártót szerdán egy amerikai szövetségi bíróságon, azzal vádolva őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk, amely illegális fegyverek áradatát juttatja el a mexikói drogkartellekhez, ezrek halálát okozza.

Lőfegyver-kiállítás Indianapolisban. Fotó: Scott Olson/Getty Images/AFP

A kereset állítása szerint a megnevezett amerikai fegyvergyártó cégek (Smith & Wesson, Barrett Firearms, Colt's Manufacturing Company, Glock Inc, Sturm, Ruger & Co és mások) tudatában voltak annak, hogy üzleti gyakorlatuk ösztönzi a Mexikóba irányuló illegális fegyverkereskedelmet. A perirat felsorolja a Mexikóba került és hírhedt támadásokban felhasznált fegyvertípusokat, megemlítve azt is, hogy a Colt 38-as kaliberű Emiliano Zapata 1911 típusú pisztolya például, amelybe az egykori mexikói forradalmár képe is bele van gravírozva, vágyott státusszimbólummá vált a drogkartellek tagjai között.

– Mi a célunk? Hogy a kérdéses vállalatok kártalanítsák a mexikói kormányt a gondatlan gyakorlatukkal okozott károkért

– mondta Marcelo Ebrard külügyminiszter a sajtóértekezletén, amelyen ismertette a Massachusetts kerületi bírósághoz benyújtott keresetet.

A per az egyik legmerészebb lépés, amelyet Mexikó valaha tett, hogy nyomást gyakoroljon az amerikai fegyveriparra, amelyet a mexikói vezetők évek óta a bandák közötti fegyveres erőszak szításával vádolnak – írja a Reuters hírügynökség.

A nemzeti lősport alapítvány (NSSF) azt mondta, hogy elutasítja Mexikó állításait, miszerint az amerikai gyártók gondatlanul jártak volna el üzleti gyakorlatukban. – Az elszabadult bűnözésért és korrupcióért a mexikói kormány felelős a saját határain belül – szögezte le Lawrence G. Keane, az NSSF első alelnöke. Azt mondta, a kartellek illegálisan Mexikóba vitt vagy a mexikói hadseregtől és a rendfenntartó erőktől ellopott fegyvereket használnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.