Amerikai hadihajók megsemmisítésével fenyegetőzik az Iráni Forradalmi Gárda

Forrás: MTI2020. 04. 23. 17:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán megsemmisíti az amerikai hadihajókat, ha fenyegetve érzi a Perzsa-öböl biztonságát – mondta az iráni állami televízióban Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda parancsnoka csütörtökön.

„Utasítottam a haditengerészetünket, hogy semmisítse meg azokat az amerikai terrorista erőket a Perzsa-öbölben, amelyek fenyegetik Irán hadi vagy civil hajóinak biztonságát” – mondta Szalami. „A Perzsa-öböl biztonsága Irán stratégiai prioritásai közé tartozik” – tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök előző nap figyelmeztette Teheránt, hogy fejezze be a provokációt a térségben. Trump aláhúzta: utasítást adott az iráni naszádok megsemmisítésére, ha azok „zaklatják” az amerikai hajókat.

Egy friss incidens során a Forradalmi Gárda 11 hajója közelített meg veszélyes módon amerikai hajókat a Perzsa-öböl nemzetközi vizein. Irán az Egyesült Államokat vádolta a helyzet kialakulásáért.

„Azt mondom az amerikaiaknak: a végsőkig eltökéltek és komolyak vagyunk, ha nemzetbiztonságunk, tengeri határaink, hajóink és biztonsági erőnk védelméről van szó” – folytatta Szalami, nyomatékosítva, hogy határozott választ adnak bármiféle szabotázsra. „Az amerikaiak a múltban már megtapasztalták hatalmunkat, és tanulniuk kell belőle” – mutatott rá a parancsnok.

Az iszlám köztársaság egyúttal bekérette Svájc teheráni nagykövetét, aki az amerikai érdekeket is képviseli az országban. Irán és az Egyesült Államok között 1980 óta nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

Abbász Muszáví külügyi szóvivő elmondta: üzenetet adtak át a svájci nagykövetnek, amelyben jelezték, hogy Irán határozottan megvédi tengeri jogait a Perzsa-öbölben, és válaszol minden fenyegetésre.

Teherán és Washington között kiéleződött a feszültség azóta, hogy Trump 2018 májusában felmondta az iszlám köztársasággal kötött többhatalmi atomalkut, és újra életbe léptette az országra nukleáris programja miatt kiszabott szankciókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.