Angela Merkel a nyár végéig minden felnőtt lakost beoltatna

A kancellár szerint az EU túl sok időt töltött az oltási programokra vonatkozó tárgyalásokkal.

Forrás: MTI, Deutsche Welle2021. 02. 02. 10:52
MERKEL, Angela
Berlin, 2021. február 01. Angela Merkel német kancellár a Németország oltóanyag-ellátásáról és a koronavírus-járvány elleni nemzeti oltási stratégiáról rendezett videokonferencia utáni sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2021. február 1-jén. MTI/EPA/Action Press pool/Henning Schacht Fotó: Henning Schacht
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyár végéig valamennyi felnőttet be lehet oltani az új típusú koronavírus ellen Németországban

– erősítette meg korábbi ígéretét Angela Merkel német kancellár Berlinben hétfő este az országos oltási kampány csúcstalálkozóját követően. A kormány nemrégiben arra tett ígéretet, hogy az oltási program során minden német lakos számára biztosítják a koronavírus elleni oltásokat. A kancellár az ország tizenhat tartományi kormányfőjével, az oltóanyagokat gyártó cégek vezetőivel és a vakcinabeszerzést az EU-tagországok képviseletében végző Európai Bizottság szakembereivel tegnap tartott arról megbeszélést, hogy a december végén megkezdett oltási programot miként tudnák javítani és még hatékonyabbá tenni.

Berlin, 2021. február 01.
Angela Merkel német kancellár a Németország oltóanyag-ellátásáról és a koronavírus-járvány elleni nemzeti oltási stratégiáról rendezett videókonferencia utáni sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2021. február 1-jén
Fotó: MTI/EPA/Action Press/Henning Schacht

Sajtóértesülések szerint egy nemzeti oltási terv kidolgozását és bevezetését javasolták a politikusok annak érdekében, hogy az immunizálási folyamat hatékonyabb legyen, habár azon nem változtattak, hogy az egyes társadalmi csoportok milyen sorrendben kapják meg az oltásokat. Németországban elsősorban a nyolcvan éven felülieknek, az idős- és az ápolási otthonok lakóinak és dolgozóinak, a kórházi orvosoknak és ápolóknak biztosítják az oltást, majd a hetven éven felülieknek, valamint azoknak, akik valamely alapbetegség miatt súlyosan veszélyeztetettek, a harmadik csoportba pedig a 60–70 éves korosztály tagjai és a betegségük miatt közepesen veszélyeztetettek tartoznak. Markus Söder bajor miniszterelnök közleménye szerint kifejlesztenének egy olyan platformot, melyen a vakcinaszállítmányok érkezését és felosztását vezetnék, amely nagy segítségre lenne a tartományoknak. Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint a beszerzés, a gyártás és az ütemezés mind olyan terület, ahol „még jobban lehet csinálni a dolgokat”.

Merkel elmondta a sajtótájékoztatón, hogy számos oka van annak, hogy a németországi kampány lassabb tempóban halad más országokhoz képest, például úgy véli, hogy az Európai Unió túl sok időt töltött az oltási programokra vonatkozó tárgyalásokkal.

Berlin, 2021. február 01.
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök (j), Angela Merkel német kancellár (k) és Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere a Németország oltóanyag-ellátásáról és a koronavírus-járvány elleni nemzeti oltási stratégiáról rendezett videokonferencia utáni sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2021. február 1-jén
Fotó: MTI/EPA/Action Press/Henning Schacht

A politikus elmondta, hogy álláspontja szerint szeptember 21-ig a gyermekeket leszámítva, mindenkit, azaz mintegy 74 millió felnőtt lakost tudnának beoltani. A kancellár továbbá hangsúlyozta, hogy ez a cél akkor is elérhető, ha időközben nem kerül újabb oltóanyag piacra, és csak a már európai uniós engedéllyel rendelkező termékekkel – a Pfizer–BioNTech-, a Moderna- és az Oxford–AstraZeneca-vakcinával – lehet dolgozni.

– Hasonló az influenza elleni vakcinához, amellyel minden alkalommal újra be kell oltatnunk magunkat a vírus új típusú mutációja ellen

– mondta Merkel, utalva arra, hogy úgy látja, a koronavírus elleni oltásokra is még éveken át szükségünk lehet.

A német BioNTech és az amerikai Pfizer vállalat ígéretet tett arra, hogy 2021 második negyedévében akár 75 millióval több koronavírus-vakcina-adagot juttat az EU-ba – írta hétfői közleményében a vállalat vezetője, Sierk Poetting. A BioNTech–Pfizer körülbelül kétmilliárd adag Covid–19 elleni vakcina gyártását tervezi az év végéig, mely meghaladja a korábban tervezett 1,3 milliárdot. Egy másik német gyógyszergyártó vállalat, a Bayer pedig a CureVac céggel együttműködve szintén növelné a legyártandó vakcinák mennyiségét, különösen azokét, melyek hatásosnak bizonyulnak a koronavírus újabb mutációi ellen. A vállalat 160 millió adag oltóanyag előállítását tervezi.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.