Asztalhoz ültek a kereskedelmi főtárgyalók

Amennyiben azonban most is eredmény nélkül állnak fel a tárgyalóasztaltól, a hónap közepétől Washington 250 milliárd dollár értékű kínai árura vet ki pótvámot.

Mártonffy Attila
2019. 10. 11. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július óta először találkoztak tegnap Washingtonban az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi főtárgyalói, hogy megpróbáljanak kiutat találni az immár tizenöt hónapja tartó és egyre jobban eszkalálódó kereskedelmi háborúból. Amerikai részről Robert Lighthizer főképviselő és Steven Mnuchin pénzügyminiszter, kínai oldalról pedig Liu Ho (Liu He) miniszterelnök-helyettes abban reménykedik, hogy legalább csökkenteni tudják a nézetkülönbséget az új amerikai büntetővámok október 15-én esedékes bevezetésének elkerülése érdekében.

Amennyiben azonban most is eredmény nélkül állnak fel a tárgyalóasztaltól, a hónap közepétől Washington 250 milliárd dollár értékű kínai árura vet ki pótvámot. Ezen túlmenően pedig december 15-től szinte a teljes, mintegy 500 milliárd dollár értékű kínai exportcikkpalettát érinthetik a büntetőtarifák. A Reuters szerint ugyanakkor a médiában olyan találgatások keringenek, hogy a felek „átmeneti” megállapodást fontolgatnak, amely felfüggesztené a további amerikai vámemeléseket, ezért cserében Kína több amerikai mezőgazdasági terméket vásárolna. Donald Trump amerikai elnök azonban többször is cáfolta ezt az ötletet, s ragaszkodik egy „nagy megállapodáshoz” az amerikai szellemi termékek kínai kezelésének megváltoztatásáról.

Megfigyelők ugyanakkor rámutatnak, hogy a legújabb tárgyalások meglehetősen feszült légkörben zajlanak majd egy sor barátságtalan amerikai intézkedés miatt. Például a kereskedelmi minisztérium hétfőn tiltólistára vett 28 kínai biztonságtechnikai és megfigyelőrendszereket gyártó céget, egy nappal később pedig a külügy vezetett be vízumkorlátozást bizonyos kínai tisztviselőkkel szemben. Indokként mindkét esetben a muzulmán ujgur kisebbség elnyomását hozták fel Hszincsiang tartományban. A brit hírügynökségnek nyilatkozó kínai tisztviselők szerint Pekinget meglepetésként érték az amerikai intézkedések, ezért a kormány visszafogta a tárgyalásokkal kapcsolatos elvárásait. Sőt gyors válaszlépésként felfüggesztette a hivatalos és üzleti kapcsolatokat az NBA észak-amerikai profikosárlabda-ligával, mivel a szövetség vezetője a támogatásáról biztosította a Kína-ellenes hongkongi tüntetőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.