Atomnyomokat találtak egy teheráni raktárban

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség emberi kéz által elhelyezett urániumrészecskéket talált egy iráni hatóságok által be nem jelentett helyszínen.

Mártonffy Attila
2019. 11. 13. 12:42
Newspapers are pictured in Tehran
A helyi sajtó is várakozásokat fűz a nukleáris programhoz Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) emberi kéz által elhelyezett urániumrészecskéket talált egy iráni hatóságok által be nem jelentett helyszínen. Az erről szóló bizalmas jelentés nem jelöli meg a pontos helyet, ám izraeli biztonsági szakértők szerint egy Teherán Turkuzábád kerületében lévő raktárépületből származhatnak a minták, ahol a NAÜ ellenőrei korábban már jártak. Ez az a terület, ahol Benjámin Netanjahu, az átmeneti izraeli kormány miniszterelnöke szerint Irán titkos atomraktárat üzemeltetett – írja honlapján a BBC, miután betekintett a jelentésbe.

Netanjahu erről először tavaly értesítette az ügynökséget, de szeptember 18-án is beszélt az ENSZ-ben, s mondandóját fényképfelvételekkel is illusztrálta. Azt is állította, hogy az iráni hatóságok augusztusban 15 kilogramm radioaktív anyagot távolítottak el a raktárból, s szétosztották Teheránban más rejtekhelyekre. Teherán nem reagált a jelentésre, viszont korábban azt mondta, hogy a kérdéses épület szőnyegtisztító üzem volt, és nem szolgált meg nem engedett célokat. Az izraeli szakértők ugyanakkor meg vannak győződve, hogy uránt tartottak az épületben, de nem fegyverként használható, dúsított formában.

A helyi sajtó is várakozásokat fűz a nukleáris programhoz
Fotó: Reuters

Az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartatásán őrködő szervezete azt is közölte negyedévi jelentésében, ­hogy tovább nőttek a 2015. évi atomalkuban engedélyezett mérték felett az alacsony fokon dúsított iráni uránkészletek, és elérték a 372,3 kilogrammot, amely jóval meghaladja az engedélyezett 202,8 kilogrammos limitet – emlékeztet az MTI. A NAÜ megerősítette azt a múlt heti iráni bejelentést is, hogy a fordói nukleáris létesítményben megkezdődött az urándúsítás, amit tilt az atomalku. Az eddigi urándúsítás legnagyobb szintje továbbra is 4,5 százalékos, amely meghaladja a szerződésben engedélyezett 3,67 százalékot, de jóval alatta marad a korábbi húsz százaléknak és az atomfegyver gyártásához szükséges 90 százaléknak. A jelentés szerint Irán a szerződésben engedélyezett IR–1 típusú centrifugákon kívül modernebb berendezéseket is használ az urándúsításhoz, és a szerződésben nem említett centrifugákat is telepített.

BOMBA Egy éven belül?

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy Irán egy éven belül atombombát állít elő, ha a nagyhatalmaknak nem sikerül az országgal megegyezniük a 2015-ös megállapodás betartásáról. A szakértő tegnap az M1 aktuális csatornán azt mondta: Irán csak akkor hajlandó tárgyalni az atomalkuról, ha az amerikaiak előbb visszavonják a Teheránra kiszabott szankciókat. További szankciók, szigorítás esetén ugyanis Irán még nagyobb ütemben végezné az urándúsítást, megegyezéssel azonban le lehetne állítani ezt a folyamatot. Kitért arra is: Iz­rael nem engedheti meg, hogy Iránnak atombombája legyen, ezért ha fennáll ennek a veszélye, légicsapást mérhetnek az azt előállító objektumra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.