Áttért az iszlámra a terroristák fogságából kiszabadított nő

Önként áttért az iszlámra egy olasz nő, aki másfél év után szabadult a szomáliai as-Sabáb terrorszervezet fogságából. Alkalmazkodási kényszerről, esetleg Stockholm-szindrómáról van szó? Esete nem példa nélküli, többször előfordult már, hogy a túszok feladták a hitüket.

2020. 05. 12. 18:15
Sivlia Roman arrival in Milan
epa08415439 Italian aid worker, Silvia Romano, wearing a Somalian garb, reacts upon her arrival at home in Milan, Italy, 11 May 2020. Silvia Romano was kidnapped by gunmen from an orphanage in Kenya for 18 months. EPA/Matteo Corner Fotó: Matteo Corner Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél év után kiszabadult a szomáliai központú as-Sabáb terrorszervezet fogságából Silvia Romano, egy olasz nő, akit még 2018-ban raboltak el Kenyában. A 25 esztendős fiatal önkéntesként segített az afrikai országban, amikor szemtanúk beszámolói szerint fegyveresek ütöttek rajta egy üzletben, kifejezetten „mgeni”-t, azaz külföldit keresve. A nőt ezután a számos kegyetlen támadásról ismert szomáliai dzsihadisták az as-Sabáb kezére juttatták.

Fotó: Matteo Corner / EPA

A szűkszavú híradások szerint Romanót a fővárostól, Mogadishutól alig 30 kilométerre szabadították ki a helyi, valamint a török titkosszolgálat közreműködésével. Meg nem erősített információk szerint azonban nem katonai műveletről volt szó, kifizethették érte a váltságdíjat. A nő már haza is tért Olaszországba, érkezését az olasz közszolgálati televízió közvetítette. Meglepően hatott, hogy a kiszabadított túsz fejkendőben és egész testét eltakaró hagyományos muszlim viseletben jelent meg. Utóbb elismerte: fogsága során áttért az iszlámra. Elmondása szerint senki nem kényszerítette erre, nagyjából fogságának félidejében ő maga kezdte el olvasni a Koránt, őrei pedig arabul tanítgatták. Azt viszont tagadta, hogy férjhez ment volna, állítása szerint semmilyen fizikai erőszakot vagy kényszert nem alkalmaztak rajta.

Miközben a baloldali külügyminiszter, Luigi Di Maio azt ünnepelte, hogy „Olaszország egyetlen állampolgárát sem hagyja cserben”, a jobboldali média egy része nehezményezte a történteket. Egyrészt azt kifogásolták, hogy váltságdíjat fizethettek a túszért, ezzel a terroristákat támogatva. Másrészt a fogoly szemére vetették, hogy áttért az iszlámra, volt olyan publicista, aki ahhoz hasonlította az esetet, mintha egy koncentrációs tábor foglya náci egyenruhát öltene.

Korántsem példa nélküli viszont, hogy a túszok áttérjenek az iszlámra és szabadulásuk után is megtartsák hitüket, ez azonban nem jelenti azt, hogy a szélsőséges nézetekkel is azonosulnának. Habár nyilvánosan nem vallották be, viseletükből és nyilatkozataikból elég egyértelmű, hogy a 2017-ben a pakisztáni táliboktól szabaduló kanadai házaspár, Joshua Boyle és Caitlan Coleman is így tett. A Maliban túszul ejtett, hat évet raboskodó dél-afrikai turista, Stephen McGowan ugyancsak önként tért át. Állítólag mások mellett az Iszlám Állam kezére kerülő amerikai James Foley is muszlim lett, de ez sem mentette meg a lefejezéstől.

A Business Insidernek nyilatkozó pszichológusok szerint a jelenség mögött egy összetett érzelmi állapot állhat. Egyrészt a túlélési ösztön vezérli őket, hiszen ha osztoznak fogvatartóik hitében, az szimpátiát szülhet. Másrészt amikor folyamatos félelemben élnek, nap mint nap szembesülnek a halállal, akkor a vallás vigaszt, menedéket nyújthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.