Ausztrália is menekülési útvonalat kínált fel

Nagy-Britannia után most Ausztrália jelentette be, hogy menekülő útvonalat kínálna a hongkongi tüntetőknek.

Buzna Viktor
2020. 07. 03. 12:53
Riot police walk past a fire set by anti-national security law protesters during a march at the anniversary of Hong Kong's handover to China from Britain in Hong Kong
Fokozódtak a zavargások a különleges státust élvező városban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai kormány széleskörűen szondázta a hongkongi közvéleményt az új nemzetbiztonsági törvény elfogadását megelőzően – írja a Hszinhua hírügynökség azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt napokban ismét tüntetők lepték el Hongkong utcáit a jogszabály ellen tiltakozva. Peking szerint a törvény a szakadár törekvéseket, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust, valamint a külföldi felek Hongkong belügyeibe avatkozását hivatott megakadályozni, és csupán egy radikális kisebbség dolgát nehezíti meg, ám a demokráciapárti aktivisták szerint Peking tovább gyengíti a város autonómiáját.

A Hszinhua szerint a kedden életbe lépett jogszabály kidolgozásával megbízott parlamenti testület, az Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága több fórumon is megvizsgálta a jogszabály várható társadalmi fogadtatását. A pekingi politikai testületekbe delegált hongkongi politikusokon kívül az állandó bizottság kapcsolatba lépett az autonóm város törvényhozásával, illetve a civil szféra képviselőivel is. A hongkongi összekötő iroda konferenciát is szervezett a helyi illetékesek bevonásával, és a törvénytervezettel kapcsolatban elhangzott javaslatokat közvetítették a pekingi törvényhozóknak. – A helyi jogászprofesszorok többsége sürgetőnek ítélte meg a törvény elfogadását a város biztonságának fenntartása szempontjából – idézett a Hszinhua egy hongkongi ügyészt.

Fokozódtak a zavargások a különleges státust élvező városban
Fotó: Reuters

Mindez azonban nem nyugtatja meg a globális közvéleményt, nyugati vezetők nap mint nap ítélik el nyilvánosan Pekinget a Hongkong autonómiáját sértő rendelkezésért. Nagy-Britannia után most Ausztrália jelentette be, hogy menekülő útvonalat kínálna a hongkongi tüntetőknek. Scott Morrison kormányfő bejelentette, hogy a kabinet hamarosan olyan lehetőségeket vitat meg, amelyek hasonlatosak a brit miniszterelnök által felkínáltakhoz. Boris Johnson felajánlása értelmében a brit kormány lehetővé teszi a nagy-britanniai tartózkodást és munkavállalást azoknak a hongkongiaknak, akiknek úgynevezett brit tengerentúli státusuk van, azzal a céllal, hogy végül brit állampolgárságért folyamodhassanak. A szükséges jogosultsággal közel hárommillió hongkongi rendelkezik. A kínai külügy a brit és az ausztrál bejelentés után is válaszintézkedéseket helyezett kilátásba.

Tokió vágya

A japán kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) azért fohászkodik, hogy Tokió beteljesítse régi álmát, és Ázsia meghatározó pénzügyi központjává váljon. Mindezt arra alapozzák, hogy az ezt a pozíciót eddig betöltő Hongkongból a Kína felől érkező politikai nyomás miatt az üzletemberek és a külföldi vállalatok a japán fővárosba helyezik át tevékenységüket. Japánnak egy sor akadályt le kell küzdenie. Az adók magasabbak, mint Ázsia más pénzügyi központjaiban, túlburjánzik a bürokrácia és erősek a nyelvi korlátok is. Az ügyben az LDP őszre jelentéstervezetet készít. – Ha Japán egy sor előnyt tudna nyújtani, már régen pezsgő üzleti élet folyna Tokióban – mutatott rá Katajama Szacuki, az LDP politikusa. Szerinte létre lehetne hozni egy különleges gazdasági övezetet, ahol más adózási szabályok érvényesülnének, és a vízum jellegét is az új körülményekhez lehetne igazítani. Egy évvel ezelőtt Japánban mindössze 13 ezer magasan képzett szakember élt különleges munkavállalói vízummal. (M. A.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.