Ausztria egymillió Szputnyik V-t vesz

Az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg.

MTI
2021. 04. 19. 17:45
KURZ, Sebastian;
Sebastian Kurz osztrák kancellár. Fotó: Christian Bruna Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn. A kancelláriahivatal közlése szerint a Szputnyik V-t már több mint ötven országban engedélyezték, és bíznak abban, hogy az EMA is mielőbb jóváhagyja annak európai uniós használatát, hiszen minden egyes pluszvakcina emberéleteket és munkahelyeket ment meg, valamint elősegíti a normális élethez való visszatérést. A hétfőn hivatalba lépett új egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein is állást foglalt ebben a témában,

a Szputnyik V-t jónak nevezte, és megerősítette, Ausztria csak az EMA engedélye után kezdi el vele az oltást.

– Egyébként az a plusz egymillió adag Pfizer–BioNTech-vakcina, amely a második negyedévben érkezik az országba, lehetővé teszi az oltási tempó felgyorsítását, és mindenkit be lehet oltani nyárig – tette hozzá az új miniszter.

Ausztriában átlépte a két és fél milliót a beadott oltások száma, ez azt jelenti, hogy az oltható lakosság több mint húsz százaléka már megkapta az első vakcinát. Hamarosan befejezik a 65 éven felüliek immunizálását, és elkezdődhet az 50 és 65 év közöttiek oltása. Ezzel párhuzamosan a vírusfertőzésnek leginkább kitett foglalkozási ágak dolgozóinak, a rendőröknek és a pedagógusoknak az oltása is lendületet vett.

Az elmúlt 24 órában 2117 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 595 540 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 2100, az intenzív kezelésre szorulók 570-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 24-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9922-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 557 467.

kky kpl kvs

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.