Ausztria is fokozatosan feloldja a korlátozásokat

Május közepén kinyitnak az iskolák, az éttermek, a hotelek, a kulturális és sportlétesítmények.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 24. 19:54
null
Brunn am Gebirge, 2020. május 18. Tanulók érkeznek egy általános iskolába az alsó-ausztriai Brunn am Gebirgében 2020. május 18-án. Az alsóbb osztályok tanulói, így az általános iskolások, a középiskolák alsóbb osztályaiban tanulók, valamint a speciális iskolák diákjai is intézményi keretek között folytatják a tanulást hétfõtõl Ausztriában a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések enyhítésével. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztriában május 17-én, hétfőn újra kinyitnak a hetekkel ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében távoktatásra átállt iskolák – jelentette be szombaton Heinz Fassmann oktatási miniszter. Az iskolákban, mint korábban, újra kötelező lesz a maszkviselés, a rendezvényeket továbbra sem engedélyezik, és sportolni, énekelni csak a szabadban – az udvaron, illetve a kültéri sportpályákon – lehet.

A miniszter továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyerekek rendszeres szűrésére, hogy megelőzzék a koronavírus-gócpontok kialakulását az iskolákban. A pedagógusok folyamatos oltása, illetve tesztelése hivatott biztosítani, hogy az idei tanévben már ne kelljen újra távoktatásra váltani – mondta a tárcavezető.

Tanulók érkeznek egy általános iskolába az alsó-ausztriai Brunn am Gebirgében 2020. május 18-án
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A hosszú zárlat, a barátok hiánya és az otthoni tanulás következményeként sok gyereknél fellépő járulékos negatív következmények – mint például alvászavarok, depresszió – orvoslására a miniszter bejelentette, hogy húsz százalékkal megnövelik az iskolai pszichológusok munkájára szánt keretösszeget.

Fassmann a közelgő érettségi vizsgákról szólva elmondta: csak az írásbeli számonkérések lesznek kötelezők, szóbeli vizsgát csak azoknak a diákoknak kell megszervezni, akik ezt kifejezetten kérik. A fiatalokat pedig arra kérte, hogy közvetlenül az érettségi előtt kerüljék a szociális kontaktusokat.

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezlete a bécsi kormányülés közben, 2021. április 19-én
MTI/EPA/Christian Bruna

Sebastian Kurz kancellár péntek délután jelentette be, hogy Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is. A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódása, másfelől az oltások előrehaladása és a kiterjedt tesztelés jelenti. A kancellár hangsúlyozta, hogy a nyitás legfontosabb alappillére a távolságtartás és a maszkviselés mellett a hamarosan életbe lépő „zöld útlevél” lesz, melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírusteszttel rendelkezők kapnak meg.

Ez az igazolás szolgál majd belépőül – a kereskedelmi egységek kivételével – az újranyitó éttermekbe, hotelekbe, kulturális és sportrendezvényekre.

A kinyitó éttermek belső tereiben egy asztalnál négy felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek tartózkodhatnak, a teraszokon és kerthelyiségekben viszont tíz főben maximálták egy-egy asztaltársaság létszámát.

A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük 50 százalékát tölthetik be. A zárórát mind a vendéglátóegységekre, mind a kulturális és sportrendezvényekre vonatkozóan 22 órában határozták meg, valamint regisztrációs kötelezettség is életbe lép, hogy ha mégis megbetegedés fordul elő, könnyebb legyen a kontaktkutatás. A vásárok, illetve a különböző kongresszusok is megtarthatók május 19-től, hasonló feltételekkel. A fitneszszalonok is kinyithatnak, de a belépő negatív teszten túlmenően meghatározták, hogy húsz négyzetméteren csak egy ember tartózkodhat.

Nyár előtt mindenkit beoltanának. Ausztriában eddig a felnőttlakosság több mint egynegyede, 1,93 millió ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, közülük mintegy 763 ezren már mindkét dózist. – A cél az, hogy még nyár előtt mindenki, aki akarja, megkaphassa a vakcinát – mondta a kancellár. Pénteken 2329 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a kórházban ápoltak száma jelenleg 1866, az intenzív kezelésre szorulók 517-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 29-en haltak bele. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.