Az Egyesült Államok és Kína újraindítja a kereskedelmi tárgyalásokat

A megbeszéléseket az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet alapján kezdik újra. Washington ígéretet tett rá, hogy nem vet ki újabb vámokat a kínai termékekre.

Forrás: MTI2019. 06. 29. 10:16
G20 summit in Osaka, Japan
Az amerikai elnök lánya, Ivanka is elkísérte édesapját Oszakába Fotó: LUKAS COCH Forrás: MTI/EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereskedelmi tárgyalások újraindításáról egyezett meg az Egyesült Államok és Kína a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján szombaton – számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A résztvevők megegyeztek a zárónyilatkozat szövegéről

A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport a jelentős véleménykülönbségek ellenére megegyezett az oszakai csúcstalálkozó közös zárónyilatkozatának szövegéről szombaton. Angela Merkel német kancellár elmondta: az Egyesült Államok elfogadta, hogy a többiek megerősítik a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény melletti elkötelezettségüket a zárónyilatkozatban. Washington az utolsó percig amellett kardoskodott, hogy ne említsék a dokumentumban a klímakérdést. Merkel hozzátette: hasonló szövegre kell számítani, mint az előző, Buenos Aires-i csúcstalálkozót lezáró dokumentumé. Ebben az Egyesült Államokat leszámítva mindenki elismerte a párizsi klímamegállapodásban foglaltak megvalósításának fontosságát.

Donald Trump amerikai elnök 2017 nyarán felmondta az egyezményt – amelyet elődje, Barack Obama írt alá -, arra hivatkozva, hogy az túl költséges az Egyesült Államoknak. A megállapodást 2015. december 12-én fogadták el a párizsi klímacsúcson. Az egyezmény aláírói vállalták, hogy fokozott erőfeszítéseket tesznek a globális felmelegedés megállítása érdekében.

A megbeszéléseket az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet alapján kezdik újra. Washington ígéretet tett rá, hogy nem vet ki újabb vámokat a kínai termékekre – tette hozzá a Hszinhua.

Az értesülést Donald Trump amerikai elnök is megerősítette, és azt mondta: kiválóan sikerült találkozón vett részt Hszi Csin-ping kínai államfővel.

„Történelmi jelentőségű lenne, ha tisztességes kereskedelmi egyezményt tudnánk kötni” – tette hozzá.

Hszi eközben azt hangsúlyozta, hogy bármiként alakultak is az amerikai-kínai kapcsolatok az elmúlt negyven évben, „egy dolog változatlan maradt: Kína és az Egyesült Államok is hasznot húz az együttműködésből, és veszít a konfrontációval”.

„Az együttműködés és a párbeszéd jobb, mint a súrlódás és összeütközés” – szögezte le a kínai vezető a nyolcvanperces megbeszélésen.

Kína és az Egyesült Államok viszonya megromlott az elmúlt évben a kettejük között dúló elkeseredett kereskedelmi háború miatt, amely sokat ártott mindkét ország gazdasági növekedésének, és fokozta a világpiac bizonytalanságát. Trump az amerikai-kínai kereskedelmi mérleg egyenlőtlenségeit kifogásolva jelentős vámokat vetett ki a Kínából érkező importcikkek csaknem felére, és erre Peking ellenvámokkal válaszolt. A felek kereskedelmi tárgyalásokon próbálták rendezni nézeteltéréseiket, amelyek azonban zátonyra futottak.

Az amerikai elnök lánya, Ivanka is elkísérte édesapját Oszakába
Fotó: MTI/EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Az amerikai elnök a tárgyalások megrekedése után májusban kilátásba helyezte, hogy a maradék 325 milliárd dollárnyi kínai árut is büntetővámokkal sújtja.

Donald Trump: Az Egyesült Államok egyelőre nem emeli a kínai importáruk vámját

Donald Trump amerikai elnök szombaton Oszakában megerősítette a kínai állami hírügynökség értesülését, és elmondta, hogy nem emeli a kínai importáruk vámját, amíg zajlanak az újrakezdett kereskedelmi tárgyalások a felek között.

Trump szerint onnan folytatják a megbeszéléseket, ahol korábban abbahagyták. Hozzátette: Kína megígérte, hogy több amerikai mezőgazdasági terméket vásárol.

Trump találkozóra hívta Kim Dzsong Unt a koreai demilitarizált övezetbe

Rövid találkozóra hívta meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe szombaton Donald Trump amerikai elnök. Észak-Korea érdekesnek nevezte az ajánlatot, de jelezte, hogy még nem kapott hivatalos felkérést az Egyesült Államoktól.

Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes szerint a találkozó „újabb jelentős alkalom lehetne a két vezető személyes kapcsolatának elmélyítésére és a kétoldalú viszony szorosabbra fűzésére”.

Trump jelenleg a japán Oszakában tartózkodik a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport csúcstalálkozóján.

Az amerikai elnök szombaton Twitter-üzenetben azt írta, Japánból vasárnap Dél-Koreába utazik, hogy találkozzon Mun Dzse In államfővel. Ha Kim Dzsong Un észak-koreai vezető látja üzenetét, találkozhatnának egy kézfogásra a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben.

Trump idén február végén találkozott az észak-koreai vezetővel Vietnamban, de a tárgyalások megfeneklettek a Koreai-félsziget atommentesítésének kérdésében, és a hanoi csúcs végül megállapodás nélkül, a vártnál gyorsabban ért véget.

Az amerikai elnököt a hét elején megkérdezték, találkozik-e Kim Dzsong Unnal ázsiai körútja során. Kitérő választ adott, azt felelte sok emberrel találkozik majd, elképzelhető, hogy Kim Dzsong Unnal is beszélhet, de más körülmények között.

A két Koreát elválasztó demilitarizált övezet katonai szempontból rendkívül megerősített határterület. Látogatása nagy biztonsági előkészületeket igényel és azt is legnagyobb titokban végzik. Trump egyszer már megpróbálta felkeresni, amikor 2017-ben Szöulba, a dél-koreai fővárosba látogatott, de akkor a helikoptere nem szállhatott le a területen a nagyon sűrű köd miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.