Az illegálisan bulizókat védi a spanyol törvény

A katalán iskolákban is kötelező a spanyol nyelvoktatás; az olasz divatcég oltási központtá alakítja színháztermét. A Svéd Egyház nem kötné a nyelvtudást az állampolgársághoz; engedély nélkül törtek be a rendőrök az illegális madridi buliba.

Forrás: Mediaworks2021. 03. 31. 19:30
ARMANI, Giorgio
Toki, 2019. mjus 24. Giorgio Armani olasz tervez a nevt visel divathz Cruise kollekcijnak tokii bemutatjn a japn Nemzeti Mzeumban 2019. mjus 24-n. MTI/EPA/Franck Robichon Fotó: Franck Robichon Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolul is kell tanítani a katalán iskolákban

A Katalán Legfelsőbb Bíróság eltörölte két katalán iskola nyelvi oktatási projektjét. A két intézmény meg akarta szüntetni a kasztíliai, vagyis a hivatalos spanyol nyelv oktatását, és csak katalánul oktatta volna a gyerekeket. Először hozott ilyen döntést a régiós bíróság, amely szerint a Katalóniában élő gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy amíg kiskorúak, tanulhassák az ország elsődleges nyelvét. Ennek értelmében az érintett két intézményben is az a szabály érvényes, hogy a tanítási órák 25 százalékát kasztíliai nyelven kell megtartaniuk.

Forrás: vozpopuli.com

Az olasz Armani divatcég besegít az oltási kampányba

Oltási központtá alakítja át milánói színháztermét Giorgio Armani. Célja, hogy csökkentse a súlyosan leterhelt kórházakra nehezedő nyomást. A lombardiai székhelyű Armani-csoport az első divatcég, amely aktív részvételt vállal a vakcinakampányban. Nem ez az első alkalom, hogy Armani kiveszi a részét a bajba jutott lakosság megsegítésén. Az egészségügyi vészhelyzet elején az akkor még hiánycikknek minősülő szájmaszkok gyártására állt át.

Forrás: tgcom24.mediaset.it

A svéd egyház szerint nem kell svédül tudniuk a svéd állampolgároknak

A svéd kormány törvényjavaslatot terjesztett elő az állampolgárrá válás feltételeinek szigorításáról. Többek között kötelezővé tenné a svéd nyelv megfelelő szintű ismeretét, mert ez jelenleg nem feltétel. Ezenkívül az állandó munkavégzést is az állampolgárság feltételeihez kötné. A svéd egyház az igazságügy minisztériumnak küldött levelében úgy fogalmaz, hogy „kutatások nem igazolják, hogy a nyelvismeret magasabb szintű integrációhoz vezet, sőt az ellenkezőjét mutatták ki”. Az egykori államegyház azt is hozzáteszi, hogy nem szükséges az állampolgárságért folyamodóktól elvárni, hogy el tudják önállóan tartani magukat és hogy ezt bizonyítani is tudják. A Ledarsidorna.se lap szerint az egyház álláspontja tovább erősíti a segélyezés gyakorlatának szükségességét, táptalajt ad a szürke és a feketegazdaságnak, valamint az nem áll bibliai alapokon, hiszen a Thesszaloniki híveknek írt második levélben is olvasható, hogy „aki nem akar dolgozni, az ne is egyék”. (3:10).

Forrás: Ledarsidorna

Engedély nélkül törtek be a rendőrök egy madridi illegális buliba

Óriási a feszültség Spanyolországban a szabályokat be nem tartó, korlátlanul bulizó és utcán italozó fiatalok miatt. Szombaton az egyik rendőrcsapat úgy döntött, bemegy az egyik ilyen rendezvényre, de felhatalmazásuk nem volt erre. Emiatt, bár a fiatalok odabent az összes egészségügyi előírást megszegték, mégis a rendőröket vonhatják végül felelősségre, mert megszegték „az otthon sérthetetlenségét”, a spanyol alkotmány 18. cikkében megfogalmazott alapvető jogot. A belügyminisztérium és a rendőrség azzal védekezik, hogy az ingatlan turisztikai szállásként működik, nem magánlakásként, így igazoltathatták az ott-tartózkodókat. A madridi rendőrség csak az elmúlt hét végén 40 embert tartóztatott le és ezer feljelentést tett összesen 350 illegális buli miatt.

Az esetről a videó IDE kattintva tekinthető meg.

További források: 20minutos.es1 és 20minutos.es2

(A borítóképen Giorgio Armani olasz tervezõ a nevét viselõ divatház Cruise kollekciójának tokiói bemutatóján a japán Nemzeti Múzeumban 2019. május 24-én. Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.