Az Indiai-óceánba csapódtak a kínai hordozórakéta darabjai

Az irányítóközpont korábban elvesztette az ellenőrzést felette, attól féltek, lakott területre zuhan.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 09. 9:10
null
Vencsang, 2021. április 29. A Kínai Központi Televízió (CCTV) adásáról készített felvételen kilövik a Hosszú Menetelés 5B nevû rakétát a kínai Hainan szigetén található vencsangi ûrközpontból 2021. április 29-én. A rakéta viszi fel a világûrbe a leendõ állandó ûrállomás fõmodulját, amelynek neve Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia. Ez egy újabb nagy lépés Kína ûrkutatási programjában, amelynek keretében az utóbbi hónapokban számos jelentõs eredményt értek el. MTI/AP/CCTV via AP Video Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Indiai-óceánba csapódtak vasárnap hajnalban a Hosszú Menetelés 5B nevű hordozórakéta darabjai a kínai állami média közlése szerint. A kínai űrkutatási hivatalra hivatkozva hozzátették, hogy az űreszköz jelentős része a Föld légkörébe érve elégett. A koordináták alapján a becsapódás helyszínét Indiától és Srí Lankától délnyugatra határozták meg.

Kilövik a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétát a kínai Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból április 29-én
Fotó: MTI/AP/CCTV via AP Video

Korábban attól tartottak, hogy a rakéta darabjai lakott területre zuhannak. A Global Times kínai napilap kínai űripari illetékeseket idézve szerdán arról írt, hogy nincs ok a pánikra a rakéta visszatérése miatt. „A legtöbb törmelék el fog égni a légkörbe visszatérve […], csak egy nagyon kicsi részük eshet a földre, valószínűleg távol lakott területtől, vagy az óceánba” – idézte a lap Vang Jan-ant, az Aerospace Knowledge szakfolyóirat főszerkesztőjét.

A hordozórakétával Kína április 29-én juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának a főmodulját, a Tian-het (Mennyei Harmónia), ám később az irányítóközpont elvesztette az ellenőrzést felette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.