Az olasz hatóságok feloldották a Sea-Watch 3 NGO-hajó nyár óta tartó lefoglalását

Szabadon távozhat a Sea-Watch 3 német nem kormányzati szervezet (NGO) júliusban lefoglalt hajója a szicíliai fellebbviteli bíróság csütörtökön bejelentett ítélete alapján. A hajó kapitányáról, Carola Racketéről vált ismertté, aki a korábbi tilalom ellenére kikötött az olasz partokon.

Forrás: MTI2019. 12. 19. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sea-Watch 3 szabadon engedéséről Palermo fellebbviteli bírósága döntött.

A hajót az olasz pénzügyőrség foglalta le, az utóbbi több mint öt hónapban Licata kikötőjében állt. A német NGO a foglalás beszüntetéséért fellebbezett, és a bíróság engedélyezte ezt, miután az illetékes szicíliai ügyészség nem nyújtott be időben fellebbezést.

„Az igazság felülkerekedett a migrációs törvényeken” – jegyezte be a szervezet közösségi oldalán. A Sea-Watch hangsúlyozta, hogy újraindítják földközi-tengeri tevékenységüket, de előtte a hajó eddigi holland felségjelzését németre cserélik.

A Sea-Watch 3 több mint két hétig vesztegelt a dél-olaszországi Lampedusa szigetével határos nemzetközi vizeken. Az akkori belügyminiszter Matteo Salvini megtiltotta a hajó kikötését. Június 29-én a hajó kapitánya egyoldalúan úgy döntött, hogy a hatósági tiltás ellenére kiköt Lampedusán. A kapitány szükséghelyzetre hivatkozott. A kikötési manőverezés közben a Sea-Watch 3 majdnem nekihajtott az olasz pénzügyőrség katonai hajójának. Carola Racketét őrizetbe vették, vizsgálat indult ellene illegális bevándorlás elősegítése, valamint katonai hajóval szemben tanúsított ellenállás címén. Utóbbi tekintetében Agrigento vizsgálóbírósága július 2-án felmentette a kapitányt.

További három lefoglalt civil hajó van az olaszországi kikötőkben: a Mare Jonio és az Alex, melyek a Mediterranea Saving Humans olasz szervezet hajói, valamint az Eleonore, amely a német Mission Lifeline hajója.

A Mediterranea közösségi kampányt indított a három hajó lefoglalásának beszüntetésére: az első aláíró csütörtökön Roberto Saviano olasz író volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.