Az üzletek folyamatos újranyitását tervezik Szlovákiában

Az új típusú koronavírus terjedése miatt bezárt üzletek és a szolgáltatások működésének folyamatos újraindítását tervezi a kormány Szlovákiában, ahol a kisebb alapterületen működő üzletek már szerdán megnyílhatnak – jelentette be Igor Matovič szlovák kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján hétfőn. A tervezett intézkedésekről kedden tárgyal a központi válságstáb.

Forrás: MTI2020. 04. 20. 22:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Igor Matovič által hétfőn bemutatott intézkedéstervezet a Covid-19 megbetegedés terjedésének megakadályozására bevezetett korlátozások folyamatos, négy szakaszban történő részleges feloldásával számol. A szakaszok a miniszterelnök szerint „ideális esetben” kéthetes ciklusokban követhetnék egymást. Az egyes korlátozások feloldását azonban attól teszik függővé, hogy milyen ütemben nő majd a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.

Az első szakaszban, amelynek kezdetét április 22-ére tervezik, a 300 négyzetméternél kisebb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások, a kültéri piacok, az autószalonok, a termékeiket ablakon keresztül áruló éttermek, illetve a hosszú távú szállást nyújtó intézmények nyithatnának meg.

A második szakaszban – amelynek kezdetét még nem szabták meg – a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások indíthatnák újra működésüket, illetve bizonyos körülmények mellett a taxiszolgáltatások működése is újraindulhatna, és az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák.

A harmadik fázisban egyebek mellett a nagyobb üzletek és múzeumok, illetve a kültéri vendéglátóhelyek, a negyedik fázisban pedig a mozik, az uszodák, bevásárlóközpontok, iskolák, óvodák és a sportlétesítmények megnyitásával számolnak.

Szlovákiában hétfőn 12 újabb személynél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a korábbiakkal együtt már 1173 fertőzöttet tartanak nyilván – jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője hétfőn. A fertőzöttek számának növekedése az utóbbi napokban lassult. Hétfőn újabb egy esettel 13-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Eddig 251 embert nyilvánítottak hivatalosan gyógyultnak, az elvégzett vírustesztek száma meghaladta a 46 ezret.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.