„Azt az országot, ahol születtem, egyszerűen elpusztítják”

A libanoni származású kórház-főigazgató a hatalmas robbanás után azonnal hívta a rokonait.

Forrás: boon.hu2020. 08. 13. 17:00
null
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Daher Pierre, az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet főigazgatója libanoni származású. Megdöbbenve látta az interneten, hogy az elmúlt hét elején hatalmas robbanás rázta meg Libanon fővárosát.

– Rögtön hívtam a családot, a rokonságot, a barátokat, szerencsére senkinek nem esett baja. De még azok is hallották a robbanást, akik Dél-Libanonban élnek. A rokonaim azt mondták, hogy borzalmas, ami történt, Libanon most úgy néz ki, mint Hirosima, amikor 1945-ben ledobták rá az atombombát. Egyetlen utca és ház sem maradt épségben, mindenütt kitörtek az ablakok és ajtók üvegei. Az utcán sérültek hevertek. Rettenetes, ami történt, a robbanás utáni képeket mindenki láthatta az interneten, azok is mutatják a valóságot. Az egyik kollégám, aki szintén libanoni származású, azt mondta, neki két családtagja is meghalt a robbanás következtében. Nagyon sok ember vesztette életét, nem csak annyi, amennyit a hírekben hallhatunk. Rengeteg vendégmunkás dolgozott ugyanis a kikötőben, és sokan eltűntek, mert a robbanás erejétől a levegőbe repültek – sorolta Daher Pierre megtörten.

Valakinek az érdeke

Azzal folytatja, hogy Bejrút volt a Földközi-tenger legjelentősebb kikötője, Libanon olyan volt valamikor, mint egy szelet Svájc, Bejrút pedig egy gyönyörű, gazdag város hatalmas bankokkal, fejlett turizmussal. Milliók mentek el oda minden évben. A főigazgató szerint valakiknek érdekében állhatott a robbanás, nagy a valószínűsége annak, hogy a detonációt valakik szándékosan idézték elő.

Fotó: AFP

– Rettenetes érzés, amikor azt látom, hogy azt az országot, ahol születtem, egyszerűen elpusztítják. A szüleim már meghaltak, de a bátyám és a két nővérem Libanonban él. Két másik testvérem szintén itt van Magyarországon. 1981-ben jöttem el otthonról Brüsszelbe, majd Budapestre tanulni, de 2013 óta nem voltam Libanonban. Főleg az ottani helyzet, a belső konfliktusok miatt, meg azért, mert nem akartam látni, hogy az ország hogyan süllyed egyre lejjebb – vázolta a libanoni helyzetet az igazgató.

Mint fogalmazott, az országot 30 éve hat család uralja, akik az embereket mélyszegénységbe taszították. A robbanással kapcsolatban pedig sok-sok kérdés merül fel. Például az, hogy miért lehetett már 4 éve a kikötőben tárolni a veszélyes ammónium-nitrátot? A tulajdonosa miért hagyta a bejrúti kikötőben, miért nem szállította már el onnan. Daher Pierre úgy véli, politikai céljai lehettek a robbanásnak vagy inkább robbantásnak.

Ez történt Libanonban

Bejrútban augusztus 4-én történt hatalmas robbanás, amelyben több mint 2700 tonna, a kikötőben évek óta, különösebb óvintézkedések nélkül tárolt ammónium-nitrát röpült a levegőbe. Lega­lább 220 ember meghalt, sokan eltűntek, hatezren megsérültek és háromszázezer ember otthona vált lakhatatlanná. A detonációt követően kiderült, hogy szakértők éveken át figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyes, de végül senki nem tett semmit, a vegyszert nem szállították el. A robbanás hatalmas tiltakozásokat váltott ki az országban, a tüntetők kormányzati épületeket ostromolnak, és összecsapások zajlanak a tiltakozók és biztonsági erők között.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.